Вже три країни Євросоюзу відмовилися від російського газу

2 года назад 0

У три країни Балтії – Литву, Латвію та Естонію – з початку квітня не надходить російський газ. 

Про це латвійському радіо повідомив голова правління оператора системи природного газу АТ Conexus Baltic Grid (Conexus) Улдіс Барісс, інформує латвійське держтелерадіо.

“Якщо ще й були сумніви, чи можна розраховувати на російські поставки, ці події (війна в Україні — прим автора) ясно показують, що з погляду надійності покладатися на них фактично більше не можна. З погляду енергетичної безпеки держави однозначно потрібно вирішувати питання щодо будівництва другого ЗПГ-терміналу – чим швидше, тим краще”, – заявив Барісс.

Також він пояснив, що газ доставляють два постачальники – Клайпедський термінал зрідженого природного газу та Інчукалнське підземне газосховище. В останньому, за його словами, нетипово багато газу для цього періоду – 7,6 террават-годин. Це майже стільки ж, скільки Латвія та Литва разом споживають у зимові місяці. Тому найближчими місяцями причин для стурбованості немає.

Цього року Інчукалнське газосховище розпочало сезон закачування вже 26 лютого, що набагато раніше за звичайні строки, щоб забезпечити запаси газу.