У районах Херсонщини вболівають за здоров’я людей

6 лет назад 0

Села та райони Херсонщини активно долучаються до вирішення проблеми онкозахворюваності в області. На сьогоднішній день у сільських радах, районних радах та адміністраціях проводиться робота щодо виділення коштів на придбання відповідного медичного обладнання.

На сесії Херсонської обласної ради у березні депутати прийняли рішення про направлення звернення до районних рад, міських рад міст обласного значення, районних державних адміністрацій та рад об’єднаних територіальних громад щодо виділення коштів із місцевих бюджетів на умовах співфінансування на придбання обладнання з променевої терапії для комунального закладу “Херсонський обласний онкологічний диспансер”. Таке обладнання коштує близько 100 мільйонів гривень. Так як проблема онкозахворюваності стосується багатьох сіл, селищ, міст, місцеві ради мають взяти безпосередню участь у її вирішенні.

Так, рішенням сессії Каховської районної ради від 30 березня обласному бюджету буде передана субвенція у розмірі 588,4 тисяч гривень на придбання лінійного прискорювача для лікування онкологічних захворювань. Каховський район став справжнім піонером: депутати райради та посадовці райдержадміністрації першими відреагували на ідею Херсонської обласної ради та оперативно прийняли рішення, що є яскравим прикладом підтримки соціальних програм у нашому регіоні. В інших районах Херсонщини поки ще триває відповідна робота. Для прикладу, Голопристанська районна державна адміністрація направила листи головам об’єднаних територіальних громад та сільських рад щодо виділення коштів з місцевих бюджетів для співфінансування придбання обладнання для променевої терапії, яке у найближчому майбутньому придбає “Херсонський обласний онкологічний диспансер”. Слід також відзначити, що у районах Херсонської області наразі вирішується питання виділення коштів для співфінансування придбання пересувного мамографа для проведення виїзних обстежень жінок. Тут також є “передовики”: крім Каховського, кошти вже виділили Білозерський, Бериславський та Великолепетиський райони, а також Чаплинська та Бехтерська ОТГ.

Депутати та працівники апарату Херсонської обласної ради, районні та сільські ради, адіміністрації різних рівней розуміють: наш регіон є одним із лідерів сумного рейтингу онкозахворюваності в Україні. Обласна рада та онкодиспансер вже зробили вагомий крок, розпочавши проведення виїзних онкологічних обстежень мешканців усіх районів Херсонщини. Адже своєчасне діагностування хвороби суттєво підвищує шанси людини на видужання. Проте наразі стоїть питання придбання обладнання, за допомогою якого хворих будуть лікувати. І місцева влада – від сільської до обласної – має докласти всіх зусиль для цього.