Українцям можуть заборонити святкувати Новий рік після 23:00

5 лет назад 0

Реформована поліція не може навести лад на вулицях і запобігти збільшенню кількості порушень, насамперед, публічного порядку. Перешкоджає застаріле законодавство, що дісталося у спадок від старої системи влади, а тому має бути негайно оновлене.

Як стверджує автор проекту закону «Про публічний порядок» (№9300), до цього документу перенесені саме європейські стандарти. Які саме — не уточнюється, проте перелік проступків дійсно схожий на ті, за які реально штрафують за кордоном. Про це повідомляє "ЗіБ"

У загальній частині викладені правила поведінки як у громадських місцях, так і вдома. Наприклад, є припис відзначати будь-яке свято у багатоквартирному будинку суворо з 8:00 до 21:00 у будні та з 10:00 до 23:00 – у вихідні дні. Винятку не передбачено навіть для Нового року.

Є в ньому, наприклад, заборона проводити масові заходи на вулицях довше 5 год. Тобто, якби цей закон діяв у 2004 році, перший майдан був би визнаний порушенням громадського порядку, а всі його учасники оштрафовані мінімум на 170 грн.

Загалом для складання «прейскуранту» санкцій знадобилися 52 статті. Та головна ідея — дозволити поліцейським накладати стягнення безпосередньо на місці вчинення проступку. І це, за задумом, має подолати корупцію в правоохоронних органах.

Промовистою є і дата, з якої закон «трьох П.» має набути чинності — 1.03.2019. Тобто за місяць до першого туру президентських виборів.