Укртрансбезпека щодо затонулого судна на Херсонщині: «З цією ситуацією впораються протягом доби»

7 лет назад 0

Вчора о 6-ї годині ранку в акваторії Каховського водосховища між селами Каїри і Василівка Херсонської області затонула самохідна баржа «Олександр Житник». Стався розлив нафтопродуктів. У зв'язку з надзвичайною подією на Херсонщину прибув заступник Голови Укртрансбезпеки Дмитро Петренко, який данне питання взяв під особистий контроль. Після засідання штабу з ліквідації НП Дмитро Петренко розповів, що ситуація під контролем. У зоні встановлені бонові загородження.

Для ліквідації розливу нафтопродуктів в другий раз був застосований абсорбент.

«Ми моніторимо ситуацію, треба подивитись, чи не буде більше витіку. Точної інформації, скільки було нафтопродуктів на цій самохідній баржі у нас немає. Інформація, яку нам надає судновласник, не відповідає дійсності», – сказав Дмитро Петренко.

Він додав, що всі відповідні служби спрацювали злагоджено. Та запевнив, що з цією ситуацією впораються протягом доби. 

«Зараз з’ясовується, в якому стані знаходиться судно. На жаль, судновласник відмовляється замовляти послуги водолазної служби. Нам доведеться це зробити за рахунок державних коштів. Треба зрозуміти, яке було пошкодження та скільки там реально ще знаходиться нафтопродуктів», – зазначив заступник Голови Служби.

Причина затоплення судна з'ясовується.

Також Дмитро Петренко зазначив, що судновласник буде притягнутий до відповідальності згідно чинного законодавства. «Санкції будуть застосовані й до компанії судновласника. На даний час є вже кримінальне впровадження. І буде висновок комісії Укртрансбезпеки, яка буде проводити розслідування», – розповів Дмитро Петренко.

Екологічна служба ще надасть дані про екологічну ситуацію. «Вони вже вивчають ситуацію і найближчим часом інформують про загальний збиток, який був нанесений», – сказав Петренко. 

Довідка: Судно «Олександр Житник» затонуло 5 жовтня. Постраждалих та загиблих немає. 
Довжина судна – 85,2 м, ширина – 15,4 м, осадка 2,8 м, рік будівництва – 1979, екіпаж 5 чоловік, порт припису Херсон, власник ТОВ «Вік». 
Судно слідувало з Запоріжжя с вантажем 1 788 тонн відсіву щебеню. 
Візуально була виявлена пляма нафтопродуктів в радіусі 300 м.