За незаконне ввезення на територію Херсона піску з Чорногорії обвинуваченому загрожує позбавлення волі

3 года назад 0

Нагадаємо, що в грудні 2019 року на територію Херсонського морського торговельного порту були завезені відходи піску загальною вагою майже 4 тисячі тон, що утворилися в результаті піскоструменевої обробки днищ суден у м. Бієла (Республіка Чорногорія) та за висновком експертизи належать до небезпечних відходів.

За словами заступника начальника обласного главку поліції Миколи Вербицького, під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що Міністерство енергетики та захисту довкілля України неодноразово відмовляло виконавчому директору фірми транспортувальника в наданні дозволу на транскордонне перевезення відходів піску. Але, незважаючи на відмову, виконавчий директор фірми використав завідомо підроблені документи, а саме: лист Міністерства енергетики та захисту довкілля України «Щодо транскордонного перевезення», паспорт радіаційної якості сировини і будівельного матеріалу та гарантійний лист Херсонського міського голови та ввіз небезпечні відходи на територію обласного центру.

Дії чоловіка були кваліфіковані за ч.2 ст.268 «Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини» Кримінального кодексу України як ввезення на територію України матеріалів, що належать до категорії небезпечних відходів, які забороняється до ввезення, та ч.4 ст.358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» Кримінального кодексу України як використання завідомо підробленого документа.

Наразі досудове розслідування закінчене. Обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та направлений на розгляд суду. Чоловіку може загрожувати 3 роки позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції у Херсонській області