На Львівщині вирощують унікальних жаб

2 года назад 0

В селі Яблунівка Буського району  Львівщини почали культивувати їстівних жаб – на равликовій фермі «Tante Snails». Ідея ця з’явилася завдяки місцевому ландшафту та французькій кухні: на фермі була місцина, де збиралася вода, з цим треба було щось зробити. Про це пише agronews.ua.

У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно?

«Зараз ми на власному досвіді розбираємося, як краще розводити жаб, в Україні цій справі немає де навчитися, – розповів Андрій Дзюбан, співвласник ферми «Tante Snails». – Досвід Таїланду нам не дуже підходить, бо там постійно тепло, у нас – інший клімат. В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але як саме – цю інформацію ми не знайшли, хоча довго шукали. Не виявили в країні і жодного науковця, який би опікувався цим питанням».

Андрій Дзюбан, співвласник ферми «Tante Snails». Отже «Tante Snails» – це єдина українська ферма яка вирощує жаб. В нашій державі також працюють експортери жаб’ячих лапок, але, наскільки відомо, вони постачають до ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкова. З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів. Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли підходящий вид у Франції – гібрид між річковою та озерною жабою. За пару амфібій заплатили майже 100 доларів. Отже зараз все «поголів’я» української ферми походить від французьких жаб.

Цікаво, що в Таїланді, наприклад, з видами амфібій для промислового вирощування взагалі не заморочуються. Щоб почати жаб’ячий бізнес – треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі які живляться від сонячних батарей: на це світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни. На фермі жаби живуть у невеличкому ставку.


«Головне для нас – не відгодівля амфібій, питання – у відтворенні і розмноженні популяції, – пояснює тонкощі справи Андрій Дзюбан. -Треба зловити момент для вчасного відселення дорослих жаб від мальків – цього року ми зробити цього не встигли! Оскільки жаби – канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство. Якщо все добре, за літо мальки набирають вагу і вже на другий рік їх можна використовувати як маточне стадо або забирати на переробку. Ми хочемо відточити технологію вирощування амфібій, розробити бізнес-модель жаб’ячої ферми, порахувати витрати за рік і подивитися наскільки ця справа перспективна».

В 2021 році на фермі «Tante Snails» виростили біля тони жаб. Все що отримали – продали не виходячи за межі господарства. Тут є дегустаційна зона, де туристи залюбки ласують жаб’ячими лапками. Орієнтовна ціна на заморожений напівфабрикат – 450-650 грн за кг, вартість залежить від «калібру» смаколика.

«Нашими їстівними жабами постійно цікавляться – на ферму часто телефонують. Цей продукт делікатесний, дорогий – завойовує популярність, на нього є стабільний попит в середині країни. Скільки б ми не виростили жаб, бачу, що все можна збути по непоганій ціні. Навіть не треба думати про експорт», – каже Андрій Дзюбан. Смаколики із жаб’ячих лапок.

Равлики біля будинку дають добрий дохід Дегустаторам неординарної їжі цікаві і виноградні равлики. Ковідна пандемія внесла суттєві корективи в їх вирощування: якщо на початок 2020 року в Україні нараховувалося біля 300 равликових ферм, то зараз – не більше 100. За ці два роки експорт равликів фактично зупинився, ціни на продукцію не було. Чимало фермерів відмовилися від розведення цих молюсків, бізнес «заморозили» або продали. Але в 2021 році равликовий експорт вже потроху налагоджується, і, ймовірно, вже на наступний рік ферми почнуть запускати виробництва. Як зазначає Андрій Дзюбан, равликові ферми (як і жаб’ячі) – це чудовий приклад для самозайнятості населення.

Якщо велику рогату худобу в селах вирощувати дорого і затратно, то створення равликової ферми біля будинку – це дієва альтернатива, яка дасть суттєвий додатковий дохід.

На присадибній площі в 30 соток може спокійно вирощувати 6-10 тонн равликів за сезон. Для довідки: в цьому році кілограм равликів коштує 2,5 євро – таку ціну дають великі експортери (господарям не треба займатися валютними рахунками, відправкою товару тощо). Тобто на равликах можна заробити 25 тисяч євро за рік – силами власної сім’ї та городу. В середньому равликову ферму треба обслугувати годину в день. Щоб розпочати бізнес потрібно від 5 тисяч євро – якщо ферма буде біля будинку, паркан та щити, під якими живуть равлики, зробити власними силами. Потрібно купити оприскувач, поставити систему зрошування «туман» – для зволоження щитів, корму для равликів.

«Наша равликова ферма для України велика – маємо біля 2 гектарів промислових площ, – пояснює Андрій Дзюбан. – Свою продукцію постійно постачаємо в «Сільпо» – в «Лавку традицій», в декілька київських ресторанів. Також відправляємо філе равлика на експорт – в основному в Іспанію, де ці молюски – національна страва. В Іспанії равликів їдять масово, це найбільший ринок збуту». В Україні заморожений напівфабрикат – філе равлика – в середньому коштує 10 євро за кг. Готова страва (середня порція з 15 равликів в соусі, яку треба розігріти) коштує біля 200 грн. Як підкреслює фермер, цей продукт поступово завойовує свого споживача – попит зростає.