Абонплата за тепло: що варто знати українцям

6 лет назад 0

У 2019 році планується впровадити абонплату за теплопостачання. Метою такого впровадження є зниження фінансового навантаження на споживачів в опалювальний сезон, удосконалення галузі.

Про це передає today.ua.

Оплату за тепло розділять на два складники. Перший — фіксований, тобто абонплата, яка покриватиме частину витрат постачальників тепла на ремонт і обслуговування мереж, виплату заробітних плат співробітникам і так далі. Другий складник — змінний, це оплата обсягу використаної послуги по лічильнику. Абонплата буде стягуватися круглий рік, змінний тариф — лише в опалювальний сезон. Це так званий двоставковий тариф.

Введення абонплати передбачено в меморандумі про співпрацю з Міжнародним валютним фондом і запрацювати мало б ще в 2017 році. Але його функціонування почнеться вже у 2019.

Максимальний розмір абонплати буде встановлювати Кабмін, причому прив’язаний він буде до мінімальної зарплати на момент оплати. Формула розрахунку тарифу залишається «на совісті» НКРЕКУ. Тариф же на місцях буде встановлюватися місцевою владою в діалозі з підприємствами теплокомуненерго.

«Для підприємств теплопостачання, на нашу думку, рішенням проблем є введення двоставкового тарифу. Двоставковий тариф — це коли частина енергетичних витрат виражається в умовно змінної частини, в залежності від того, скільки теплової енергії споживає споживач. Умовно постійні витрати, які не залежать від споживання, — заробітна плата, ремонти, обслуговування мереж, підготовка до зими – розподіляються рівними частинами протягом усього року», — пояснив член НКРЕКУ Євген Магльований.

 «Проблемою для підприємств стає постійне скорочення обсягів споживання, адже споживачі утеплюються і всіляко намагаються скоротити вартість теплопостачання. За рахунок цього процесу умовно постійні витрати підприємств зростають. Важливо саме за рахунок правильної інвестиційної та операційної політики збалансувати зростання витрат і не привести до значного підвищення тарифів », — підкреслив чиновник.

Експерти вважають введення двоставкового тарифу логічним і правильним кроком, але впевнені, що абонплата не вирішить головні проблеми галузі — модернізація мереж, якість послуги та її оплата продовжать залишатися в зоні особливого ризику.

«У минулому році рівень платежів по всіх комунальних послугах опустився до 83%, хоча останні п’ятнадцять років він завжди був 94-98%. Зараз борги за централізоване опалення та постачання гарячої води, як і за газ, складають левову частку всієї заборгованості. При цьому за холодну воду, каналізацію, прибудинкову територію рівень платежів становить приблизно 100%. Все це говорить про те, що тарифи — неадекватні. І головна проблема не в абонплаті. В першу чергу, потрібно скасувати нинішній витратний метод формування тарифів. Всі житлово-комунальні тарифи, за винятком утримання прибудинкової території та вивезення сміття, є монопольними. Населення позбавлене вибору. Воно не може відмовитися від послуг, наприклад, «Київтеплоенерго», і купити прямо послуги у Дарницькій ТЕЦ. У цій сфері має працювати антимонопольне законодавство, яке створить на ринку конкуренцію і знищить витратний метод формування тарифів », — зазначив експерт.

Система тарифоутворення на опалення, закріплена в меморандумі з МВФ, передбачає створення конкурентного ринку теплової енергії шляхом її поділу на окремі сегменти: генерація – ТЕС, ТЕЦ, окремі котельні, оператори мереж і трейдери, тоді як зараз всі ці функції, в більшості випадків, виконує одна компанія.

Ще експерти акцентують увагу на тому, що українцям так і не надано можливості економити в сфері теплопостачання. Необхідно тотальне, стовідсоткове забезпечення всіх квартир лічильниками і регуляторами.

Остаточне рішення, коли і в якому розмірі буде введена абонплата, поки не прийнято. Проте через міжнародні зобов’язання двоставковий тариф точно запрацює. Також очевидним є те, що проблеми у сфері теплопостачання не вирішаться. Хоча наразі — це необхідність.