Батьки просять президента скасувати шкільну форму

5 лет назад 0

Після останніх дзвінків у школах продовжують вирішувати питання про шкільну форму.

Громадська організація "Батьки SOS" зареєструвала петицію до президента України про те, щоб її скасувати – передає сайт "Gazeta.ua".

В соцмережах через шкільну форму розгорнулись баталії через історії , в яких дітей ображають за відмову одягатися "як годиться". Наприклад, на Кіровоградщині першокласницю в капрі не пустили на уроки, а на Миколаївщині учениці влаштували публічнудогану за джинси з прорізами. Далі викликали батьків до школи. Є скарги і на те, чи доречний дрес-код в деяких випадках.

"У гімназії мого сина форма — це не просто" діловий стиль ", а недешева і при цьому поганої якості жилетка для всіх і вовняні спідниці для дівчаток. У таку спеку багато дітей в цьому стояли на лінійці", — розповідає мама школяра Богдана Островська.

Про те, що однаковий одяг для учнів — недешеве задоволення, кажуть і цінники в інтернет-магазинах. Там вартість шкільних комплектів (піджак, сорочка, спідниця / брюки) коливається від 700 до 4000 грн — в залежності від типу матеріалу і розміру. Співзасновниця "Батьки SOS" Олена Парфьонова додає, що придбання форми нерідко несе і корупційні ризики.

"Часто від батьків вимагають покупку форми тільки певного зразка, іноді — за завищеними цінами", — зазначає вона в тексті петиції.

Противники форми також вказують на те, що вона часто не може змагатися за зручністю з джинсами, а ще — не дає дітям самовиражатися.

Знайшлися й ті, хто не проти одягнути всіх школярів в однаковий одяг. Їх основний аргумент — рівність.

"Діти повинні вчитися оцінювати один одного по особистісним якостям, а не дивитися," хто виглядає крутіше ", — вважає киянка Олена Тамбовцева.

"Головні проблеми відсутності форми — це зміщення акценту зі значимістю знань на значимість бренду, а ще буллінг тих, хто не вписується в незримі дитячі норми", — додає киянка Людмила Енотаева.

Питання шкільного дрес-коду в країні регулюють два документи 90-х років — указ президента і постанова Кабміну про її запровадження, а також забезпечення нею дітей з малозабезпечених сімей. Хоча там нічого не сказано про обов'язковість. Саме на ці акти посилаються школи, прописуючи в статутах вимоги до зовнішнього вигляду учнів. Виключити за порушення правил школи не можуть, але регулярно робити зауваження дитині і її батькам — можуть. В Міносвіти дотримуються позиції, що школи все ж мають право вводити у себе форму, але повинні радитися з цього питання з батьками.

"Форма налаштовує на навчання і ніяк не впливає на креатив".

У той же час експерти підтримують аргументи прихильників форми, стверджуючи, що шкільний дрес-код йде дітям на благо.

"Форма досить сприятливо впливає на обстановку в школі: вона дозволяє дітям не відволікатися на роздивляння один одного, частково приховує фінансову нерівність батьків, тим самим не допускаючи розшарування класу на" тих і інших ", — говорить психолог Лілія Вороніна.

"Наявність форми дійсно дисциплінує, дозволяє дітям чіткіше усвідомлювати, що вони в школі і що там — певні правила і свій порядок. В організаційному плані форма — це добре, вона налаштовує на навчальний лад, особливо в молодших класах", — розповів глава Асоціації дитячих і сімейних психологів України Сергій Красін.

Він додав, що всупереч поширеній думці однаковий одяг не пригнічує творчість:

"Креатив можна розвивати і в однаковому одязі теж, цей момент більше залежить від майстерності педагога, а речі – третій фактор".

Проте, за словами Красіна, однозначної відповіді на питання, чи повинна бути в школі форма, немає:

"У рамках сучасних тенденцій і нової реформи школи, яка в корені міняє підхід до освіти, виникає питання доцільності форми. Нинішня система навчання робить акцент на вільній поведінці дитини, а наявність форми контрастує з цим. Виникає дисбаланс: тут ніби свобода, а паралельно в ній — обмеження. Тому на рівні НУШ наявність форми недоречна, хоча і не дуже заважає ".