ФСБ РФ заявила про затримання на окупованій Херсонщині підозрюваного у причетності до «кримськотатарського батальйону»

10 месяцев назад 0

На окупованій РФ частині Херсонської області російські силовики затримали 50-річного чоловіка за підозрою у причетності до «кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджіхана», пише російська державна агенція .

ФСБ РФ стверджує, що з 2014 чоловік був активним учасником батальйону.

«Крім того, очолюючи осередок екстремістської організації «Меджліс кримськотатарського народу», затриманий здійснював підбір та вербування її членів для участі у протиправній діяльності батальйону, а також безоплатно надавав матеріальні та грошові кошти для обладнання його бази на території Херсонської області, що використовується для « блокади "півострова",  – стверджується у повідомленні.

У Криму зафіксовано десятки випадків переслідування громадян за нібито участь у «кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана». Багато затриманих отримали реальні терміни і вже відбувають покарання у російських в'язницях.

ФСБ Росії внесла «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана» до списку «терористичних організацій» у 2022 році.

Дискусія про створення «кримськотатарського батальйону» у складі структури правоохоронних органів України триває з 2016 року. У Нацгвардії України, яка входить до системи Міністерства внутрішніх справ України, зазначали, що заяви про створення у їхній структурі «кримськотатарського батальйону» залишаються на рівні заяв, які не закріплені законодавчо. Його керівник Ленур Іслямов закликав привласнити «кримськотатарському батальйону імені Номана Челебіджихана» номер військової частини.