Хто має повторно подати документи на субсидію

5 лет назад 0

Борги за квітневу "комуналку" не братимуться до уваги.

У травні  багатьом одержувачам субсидій потрібно буде заново подати документи  для того, щоб їм нарахували держдопомогу. У Кабінеті міністрів України відповіли на п'ять частих питань, які пов'язані з цим процесом, а також з наданням субсидій і їх монетизацією в цілому. Про це пише сайт "Сьогодні".

Чи потрібно в травні повторно звертатися з документами?

Чинним субсидіантам, які не матимуть заборгованості за комуналку, в травні автоматично перепризначать субсидію на новий період. Її з травня видаватимуть готівкою: пенсіонерам на пенсійну картку або через "Укрпошту", всім, хто ще не на пенсії, – через Ощадбанк.

А ось тим, у кого будуть борги, буде запропоновано перейти на безготівкову монетизацію субсидій.

Кому потрібно повторно звернутися з документами?

Повторно із заявою та декларацією про доходи потрібно звернутися тим, чиї справи розглядала спеціальна комісія, орендарям житла, внутрішньо переміщеним особам, а також домогосподарствам, в яких з жовтня 2018 року відбулися зміни в складі сім'ї.

Повторно з документами необхідно буде звернутися також сім'ям, яким призначено субсидію не на всіх зареєстрованих, а на фактичних осіб, що проживають у квартирі, і сім'ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, у яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати.

"Літню субсидію будуть розраховувати на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року" , – нагадують в уряді.

Чи можуть призначити субсидію на наступний період, якщо є борг?

Важливо, щоб за станом на травень не було заборгованості, простроченої більш ніж на місяць. Тобто борги за послуги, спожиті в березні. Борги за квітневу "комуналку" не братимуться до уваги при перепризначення субсидії в травні.

" Також не баритимуться до уваги  незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу  за приведення до так званих стандартних умов", —  відзначили в Кабміні.

 

Крім того, не буде враховуватися і заборгованість, що виникла в зв'язку з тим, що постачальники послуг не уклалм договір з Ощадбанком для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі.

"Тим, ​​у кого будуть борги, після їх погашення або укладення договору реструктуризації потрібно буде звернутися із заявою та декларацією про доходи в управління соцзахисту", —  інформує уряд.

Чи буде монетизація пільг?

Пільги та субсидії – це різні види соцдопомоги. Монетизація пільг стартує з жовтня 2019 року. Вона проходитиме за зразком безготівкової монетизації субсидій через Ощадбанк.

"Пільговикам, які бажають отримувати виплати готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соцзахисту, написати відповідну заяву і надати реквізити банківського рахунку в Ощадбанку. Після цього пільгу виплачуватимуть готівкою",  – пояснили в Кабміні.

Чи потрібно в жовтні йти в управління соцзахисту, щоб оформити субсидію на зиму?

Якщо в травні субсидію перепризначать на новий період – 2019-2020 рр. – в жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично. Враховуватися будуть доходи за I-II квартали 2019 року. Безробітні, які не стояли в цей час на обліку в Центрі зайнятості, мають право на зимову субсидію на умовах сплати ЄСВ (22% від мінімалки – 918,06 грн) За будь-які три місяці цього періоду. Безробітні в селі мають право на допомогу без сплати ЄСВ за рішенням комісії.

Нагадаємо, з березня 2019 роки українці, яким призначені субсидії, почали отримувати "живі" гроші на оплату житлово-комунальних послуг. Виплати проводяться як через Пенсійний фонд, так і відділення Ощадбанку.