«Інвестняні» закінчилися масовими скаргами бізнесу», — «УДАР Віталія Кличка» запропонував рішення на допомогу підприємцям

2 года назад 0

Незважаючи на те, що Україна має значний потенціал для економічного розвитку, його нераціональне використання призводить до зменшення привабливості інвестиційного клімату, а, отже й до зниження капітальних вкладень у розвиток малих та середніх підприємств, які є потужним інструментом для подолання економічного застою та фінансової кризи. Досвід розвинутих країн свідчить, що активна участь держави у розробленні та реалізації економічної політики, що спрямована на підтримку бізнесової діяльності, є необхідною умовою його успішного функціонування та розвитку.
15 листопада бізнес-омбудсмен, тобто посадова особа, що займається захистом інтересів як українських, так і іноземних підприємств, що ведуть бізнес в Україні, Марчін Свенчицький повідомив, що від початку року неухильно зростає кількість скарг від підприємців.
Уряд України, на словах невпинно покращує умови для ведення бізнесу в Україні. Звітує про реалізовані успішні заходи, що сприятимуть стимулювання розвитку бізнесклімату в країні та сприяють залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій. Ініціатива влади по запуску «інвестнянь» стала чи не найбільше розпіареним проєктом у державі для підтримки бізнесу. Натомість нещодавно був оприлюднений проміжний звіт бізнес-омбудсмена який показав, що кількість скарг від підприємців на порушення державних органів у липні-вересні 2021 року збільшилася на 20% порівняно з показником за другий квартал-2021. Це стало рекордом за весь час існування бізнес-обудсмена у країні (з 10 грудня 2014).
Найбільшу частину скарг, традиційно становили податкові питання – 65%, однією з причин яких є збільшення кількості скарг на податкові перевірки. Понад 15% загальної кількості всіх скарг надійшло на правоохоронні органи, зокрема на Національну поліцію – 42, на органи прокуратури – 26, на СБУ – дев’ять. При цьому 21 скарга надійшла на податкову міліцію, яка перебуває в стані ліквідації у зв’язку із запуском Бюро економічної безпеки. Ще 6% скарг надійшло на державних регуляторів (АМКУ, ДАБІ, НКРЕКП, Держгеокадастр). Переважна більшість скарг – 73% надійшло від малого та середнього бізнесу. Українські компанії подали 87%, компанії з іноземними інвестиціями – 13%.
«УДАР Віталія Кличка» вважає, що для початку потрібно відмовитися від згубних для бізнесу ініціатив, що посилюють фіскалізацію та зарегульованість бізнесу. Яскравим прикладом цього став скандальний законопроєкт 5600, що атакує український бізнес та середній клас українців. Політична сила наполягає на тому, що покращення бізнесклімату в країні, а відтак – зростання економіки можна і потрібно досягати іншими заходами, без посилення фіскального тиску, без збільшення бази оподаткування – винятково заходами стимулювання:

  • встановленням рівних податкових правил для всіх, без пільг для великого бізнесу. Адміністрування податків та підприємницької діяльності загалом має бути прозорим та зрозумілим;
  • вдосконаленням антимонопольного законодавства та налагодження ефективної роботи АМКУ, без врахування «особливих інтересів великого бізнесу»;
  • завершенням судової реформи і встановленням однакових справедливих правил для всіх;
  • дотриманням своїх зобов’язань перед інвесторами.

Тільки заможні громадяни можуть створити сильну державу.
Іван Бебко , голова Херсонської обласноїорганізації політичної партії «Удар»