Жителів Приазов’я лякає активність українських військових – влада Генічеська

2 года назад 0

Міський голова Генічеська Олександр Тулупов пояснив негативне ставлення місцевих жителів до української армії, про яке свідчить презентоване в Києві 20 грудня дослідження стану проблем у територіальній громаді Генічеська Херсонської області. Як зазначив голова Генічеська в ефірі програми «Новини Приазов’я» на Радіо Свобода, таке ставлення населення пов’язане з активністю українських військових через російську загрозу з окупованого Криму.

« Ми, керівництво, дуже нормально ставимось до наших ЗСУ, які розташовуються тут. Але люди не дуже розуміють, коли літають гвинтокрили. Що це за гвинтокрили? Але ж, можливо, потрібно було сказати: «Міський голова, сповістіть, будь ласка, що будуть якісь навчання». Люди бачать гвинтокрили, вони не розуміють, чому вони літають. Нечасто попереджають, коли навчання (військові – ред.) проходять – постріли якісь. Це навчання, зрозумілі нам. Але коли нас не попереджають, то люди лякаються. Коли наші комунальні підприємства виїжджають робити саночищення на берегах Азовського моря, а бачать, що там дуже багато військових, техніка – ми не розуміємо, хто це. А потім, коли минає дві-три години, ми з’ясовуємо, що це навчання» , – пояснив Тулупов.

Він також вказав на інфраструктурні негаразди, яких зазнав регіон через присутність військових.

« У 2014 році, коли заради безпеки нашої країни зайшла військова техніка на півострів Чонгар, там було кілька доріг знищено і люди зараз так і проживають. У нас немає поки що коштів зробити ці дороги, але ми зробили проєкти на ці дороги. І ми думаємо, що в нас буде спільна реалізація цих проєктів із Херсонською обласною державною адміністрацією. Можливо, з адміністрацією президента України» , – сказав в ефірі Тулупов.

Він сподівається, що ситуацію в громаді покращить державна програма «Велике будівництво».

У Києві 20 грудня відбулася презентація дослідження стану проблем у територіальних громадах Генічеська Херсонської області та Старобільська Луганської області. Дослідження виконали агенція Info Sapiens і Школа політичної аналітики НаУКМА на замовлення Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за підтримки уряду Швейцарської конфедерації. Дослідники зазначили, що в генічеській громаді треба фактично працювати над підсиленням іміджу українських військових. За словами експертів, серед жителів Генічеська було багато негативу в ставленні до армії та поліції.

Після російської анексії Криму біля адміністративної межі з півостровом у Херсонській області регулярно проходять навчання української армії. Востаннє такі масштабні тренування відбувалися восени цього року, про що попереджали в Міноборони України.

На тлі побоювань імовірного нового російського вторгнення українські офіційні особи заявляють про понад 90 тисяч російських військовослужбовців, розміщених уздовж кордону України та в окупованому Росією у 2014 році Криму. За оцінками розвідки США, Росія може до кінця січня збільшити кількість своїх військових до 175 тисяч. Це одне з найбільших пересувань російських військ у напрямку України за останні роки, окрім регулярно запланованих і оголошених навчань, і одна з подій, яка раніше цього місяця стала приводом для відеодзвінка між президентом США Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним.

Новий візит