На окупованому лівобережжі спостерігаються проблеми з паливом

1 месяц назад 0

«Сезонний ріст цін на бензин і дизпаливо у південних регіонах зачепив і Херсонську область , — написав у своєму телеграм-каналі голова окупаційного уряду Херсонської області Андрєй Алєксєєнко. —  Підвищений попит на них у курортний сезон призводить навіть до тимчасового дефіциту окремих видів палива на заправках».

Який «курортний сезон» на морському узбережжі окупованої частини Херсонщини, видно навіть з пропагандистських фото і відео. Безлюдні пляжі, закидані сухими водоростями, і море, у якому плавають тільки медузи. Дефіцит викликаний іншим — ударами безпілотників по паливних терміналах країни-агресора.

За даними Алєксєєнка, середня ціна дизпалива на лівобережжі наразі складає 67, бензину А-95 — 63,37, А-92 — 57,28 рублів. Але це лише тоді, коли паливо на заправках є. Про те, що мешканцям окупованого регіону більше не видаватимуть безкоштовне вугілля, під час поїздки у Нижні Сірогози повідомила окупаційний міністр праці і соціального захисту Алла Бархатнова. Хоча видавали його лише у перший рік окупації, а у другий лише обіцяли, «міністерка» сказала наступне: « Вже два роки уряд здійснює безкоштовну роздачу вугілля. Але не всі приходять і забирають його. Тому, скоріш за все, у 2025 році буде виплачуватись компенсація на придбання твердого палива для негазифікованих домоволодінь» . Який розмір буде у такої компенсації, Бархатнова не уточнила. Наразі тонна вугілля на лівобережжі коштує 16 000 рублів. Це без доставки. Пенсіонерам, які у своїй більшості отримують по 10 000 рублів пенсії, купити тверде паливо не під силу.

Богдан СТРАЖАК,