Наш край: Український уряд годує світ коштом власних громадян

2 года назад 0

Україна забезпечує харчування 400 млн людей у світі, але для власних громадян вітчизняні продукти все більше стають не по кишені. Про це заявив співголова партії «Наш край», народний депутат України Сергій Шахов.
«Нещодавно міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко з гордістю заявив, що Україна забезпечує харчування 400 млн людей у світі, не рахуючи власних громадян. Але урядовець забув додати, що за даними UNICEF, ще відносно благополучного 2019 року в Україні недоїдають 9,8 млн осіб. Це найгірший абсолютний показник серед усіх країн Європи і ганьба для «країни-житниці», яка ставить собі за мету в майбутньому годувати мільярд людей», – наголосив Сергій Шахов.
Він додав, що на тлі стрімкого зростання цін держава не може забезпечити доступними продуктами власних громадян. «У 2020-2021 роках ціни на продукти харчування в Україні зросли на 18,2%, а на житлово-комунальні послуги – на 24,7%. У поточному році ця негативна тенденція продовжується: в січні 2022 року до січня 2021 року ціни зросли на 10%, зокрема на продукти харчування на 14,5%» , – підкреслив співголова партії.
За його словами, в умовах росту цін і падіння реальних доходів зростає і заборгованість населення за житлово комунальні послуги. «З початку опалювального сезону цей показник збільшився на 19,9 млрд й досяг 81,4 млрд грн на 1 січня 2022 року. Заборгованість за газ зросла на 10,7 млрд грн до 33,8 млрд грн, за гарячу воду та тепло – на 7,8 млрд грн до 26,6 млрд грн, а за електроенергію – на1,2 млрд до 7,7 млрд грн», – розповів Сергій Шахов.
«Наш край» виступає за те, щоб Україна, перш за все, годувала власних громадян і дбала про продуктову безпеку всередині країни. На думку експертів партії, для забезпечення українців доступними продуктами уряд має:
– сформувати продовольчий резерв та використовувати механізм товарних інтервенцій через Державний резерв;
– посилити державне регулювання цін на товари першої необхідності, та відновити діяльність державної інспекції контролю за цінами, яка була ліквідована у 2016 році;
– запровадити державне регулювання вивезення продовольчого зерна, наприклад, через експортне мито, що дозволить поповнити держбюджет і стимулюватиме внутрішню переробку;
– запровадити регулярні грошові доплати пенсіонерам (раз в 2-3 місяці), які отримують пенсію нижче фактичного прожиткового мінімуму (4419 грн/міс. в листопаді 2021 року), а таких в Україні близько 9 млн пенсіонерів;
– збільшити прожитковий мінімум в держбюджеті, до якого прив’язаний розмір мінімальної пенсії, до фактичного розміру– з 2393 грн до 4419 грн.