«Наш край»: Уряд залишає українців без газу і вугілля в новому році

2 года назад 0

В результаті непродуманої енергетичної політики уряду українці ризикують увійти в новий рік без світла і тепла в результаті нестачі енергоресурсів на ТЕС і ТЕЦ. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край» Сергій Шахов.
«В результаті недолугої енергетичної політики українці ризикують залишитись без тепла і світла вже на початку наступного року. Ситуація із запасами вугілля і газу настільки критична, що про це вже заявляє СБУ. І хоча уряд запевняє, що енергоресурсів достатньо для проходження опалювального сезону, інформація про наявні запаси доводить протилежне», — наголосив Сергій Шахов.
За його словами, запаси вугілля на складах ТЕС на 17 грудня становили 447,3 тис. тонн – це в 2 рази нижче від гарантованих запасів, які мають знаходитись на складах на цю дату, та майже втричі менше, ніж було на цю дату в минулому році. «Через відсутність палива наразі не працює 19 блоків ТЕС і ТЕЦ. На державній «Центренерго» з 20 енергоблоків не працює 13 блоків: 9 через відсутність палива, а 4 перебувають в ремонтах. Окрім Луганської ТЕС, куди вугілля поставити неможливо, критично низькі запаси вугілля на складах мають Слов’янська ТЕС, Чернігівська ТЕЦ, Дарницька ТЕЦ» , — зазначив нардеп.
За такої ситуації з вугіллям, як наголосив Сергій Шахов, деяким станціям доводиться переходити на газ. На думку експертів «Нашого краю», такий перехід, може призвести до різкого підвищення вартості електроенергії, адже ціни на блакитне паливо на європейському ринку зросли до $1600-$1700 доларів за тисячу кубічних метрів. Крім того в Україні існує дефіцит природного газу для енергогенеруючих компаній в обсязі близько 2 млрд куб. м.
«З початку опалювального сезону із газосховищ відібрано вже більше, ніж закачано цього року, – 3,7 млрд куб. м. Розпочався відбір газу, закачаного у 2020 році, а імпорту газу немає з початку жовтня. Для покриття дефіциту газу при поточних імпортних цінах знадобиться більше $3 млрд. Таких грошей в Нафтогазу немає», — додав співголова «Нашого краю».
При цьому він нагадав, що існує величезна заборгованість місцевих бюджетів перед НАКом, яка утворилась через різницю в тарифах. І хоча уряд 15 грудня затвердив порядок та умови надання місцевим бюджетам субвенції, щоб покрити різницю в тарифах на тепло і погасити заборгованість перед Нафтогазом, коштів досі не надходило.
«Наш край» вимагає від уряду конкретного плану дій із виправлення ситуації щодо запасів енергоносіїв. Також у партії закликали провести взаєморозрахунки між урядом, місцевою владою і Нафтогазом до кінця цього року, щоб теплокомуненерго змогли звільнитись від тягаря попередніх боргів.
ПП НАШ КРАЙ