«Наш край»: урядові рішення призведуть до нового подорожчання газу, тепла і гарячої води

2 года назад 0

Наступного року тарифи на опалення для населення можуть знову вирости: підписаний Україною меморандум з МВФ передбачає, що держава перестане регулювати ціни на газ і вони будуть формуватися за ринковими умовами. Про це сьогодні розказав співголова партії «Наш край», перший заступник міністра з питань ЖКГ (2008-2010 роки) Олександр Мазурчак.
«Вже з травня наступного року «Укргазвидобування» повинно продавати через біржу 50% добутого у країні ресурсу за ринковими цінами. А з 2024-го – весь добутий нами газ має проходити через біржу, куди є доступ всіх гравців без виключення. В результаті, якщо ціни залишаться на сьогоднішньому рівні – наші бюджетні структури будуть неконкурентні. Так що вірогідність росту тарифів для підприємств ТКЕ і населення дуже висока», – вважає Мазурчак.
В меморандумі МВФ, каже співголова партії, є ще один пункт, який також можете негативно вплинути на формування ціни. «З травня 2022-го року ціни на гарячу воду, газ і тепло відображають всі витрати компанії включаючи капіталовкладення. Це скільки? Які саме капіталовкладення? Такий пункт дозволяє сформувати будь-які ціни» , – додає Мазурчак.
За словами співголови партії також зараз в країни дуже складна ситуація з запасами вугілля і це загрожує відключеннями тепла і світла. «Сьогодні запаси вугілля в два рази нижче гарантованих і в три рази менші, ніж було на цю дату минулого року. Влада підключила атомну енергетику, але це не вихід. Існують пікові години зранку та вечорі. А атомні станцій не можна регулювати – протягом дня скидати і підіймати напругу. Тож запаси газу стрімко падають. Ми вже використовуємо газ, який закачували у 2020-му році. Імпорт міг би трохи врятувати ситуацію, але ціни в Європі настільки виросли, що такої можливості у нас не має. Є ще гідроелектростанції, але сьогодні рівень води сильно впав і вони не можуть давати більше потужності», – пояснив Олександр Мазурчак.
За його словами, ситуація потребує негайного вирішення – перш за все Уряд має терміново розробити і презентувати програму енергетичного забезпечення населення. «Партія «Наш край» вимагає переглянути укладені умови з МВФ. Сьогоднішні тарифи і так непідйомні для населення. Більше люди платити не в змозі! Також наша партія наполягає на тому, що держава має розробляти власні запаси енергоресурсів, якими можна забезпечити все населення. Ми маємо рухатися в напрямку енергетичної незалежності», – говорить Мазурчак.
Нагадаємо, народні депутати України від політичної партії «Наш край» підготували законопроект, згідно з яким теплопостачанням, в першу чергу, мають забезпечуватися соціальні об’єкти. Відповідно до документу, у разі запровадження обмежень, постачання теплової енергії в першу чергу йде на потреби установ охорони здоров’я, освіти, дошкільних закладів, об’єктів житлово-комунального господарства та населення.
ПП НАШ КРАЙ