Обсяги нелегальної лісозаготівлі в Україні складають близько 75% — екс-міністр екології

6 лет назад 0

Обсяги нелегальної лісозаготівлі в Україні складають на сьогодні близько 75%.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському повідомив екс-міністр екології і природних ресурсів Сергій Курикін, передає Громадське.

«Є статистика, скажімо в співвідношенні між нелегально і легальною лісозаготівлею, показник складає 75%. Мається на увазі, що нелегальна лісозаготівля складає 75% у порівнянні із легальною, це якщо взяти як 100% легальну лісозаготівлю», — наголосив Курикін.

За його словами, ці цифри підтверджуються офіційними статистичними даними щодо експорту деревини до ЄС.

«Це колосальна цифра. І статистика експорту це підтверджує. Якщо в минулому році було офіційно експортовано до ЄС, це вже коли почав діяти мораторій, під виглядом дрів, 2 тисячі тон лісу за нашою статистикою, тол за даними ЄС, туди надійшло 477 тисяч тон лісу. Ось вам обсяги нелегальної лісозаготівлі», — наголосив Курикін.

Водночас, він додав, європейські компанії усвідомлюють, що з України надходить нелегально добута деревина.

«Я хочу сказати, що з того боку не можуть не усвідомлювати, що вони одержують контрафактний товар з України, тобто ліс значна частина якого, заготовлена нелегально… У європейському законодавстві є спеціальний регуляторний документ, який має запобігати такого роду практиці, але на превеликий жаль, він теж не спрацьовує, і виявляється, навіть законодавство Європи виявляється у цьому випадку неефективним», — підкреслив екс-міністр.