Окупаційний медколедж на Херсонщині — на грані закриття

4 недели назад 0

В окупаційних соцмережах з’явилось відеозвернення дівчини з порушенням слуху Алли, яка є студенткою окупаційного Херсонського базового медичного коледжу, що базується в окупованому Генічеську. Від імені однокурсників з відділення ортопедичної стоматології вона попросила прояснити питання існування «медколеджу».

Як вияснив окупаційний ресурс Херсонка.ру, подібне питання цікавить не лише Аллу. Пропагандисти зв’язались з іншим студентами і директором окупаційного закладу: «Виявилося, що коледж дійсно стоїть на грані закриття — не проводиться набір нових студентів і вкрай високий ризик втратити всіх існуючих. При тому, що деякі з них вже працюють у лікарнях і довчитись їм залишається всього лише рік».
Зрадник Олександр Бойко, якому окупанти доручили очолити окупаційний медколедж ще у Херсоні, зізнався, що з викладачами йому було легше, ніж зі студентами. Служити окупантам погодились 59 викладачів і 63 представника обслуговуючого персоналу, і лише 80 студентів не відмовились стати громадянами Росії і отримати російські дипломи. Але під час вступної кампанії 2022 року заклад нібито прийняв 285 нових студентів.

Після втечі окупантів з обласного центру «небажаючі жити при нинішньому київському режимі викладачі і студенти залишили Херсон» і, отримавши «житлові сертифікати», розбіглись всією територією держави-агресора. Окупаційний коледж перейшов на дистанційне навчання, нові студенти, серед яких було немало росіян, вступали також дистанційно.

З другого семестру 2023 року окупаційний медколедж перейшов на змішану форму навчання. «Тобто студенти онлайн знаходились на лекціях, писали контрольні роботи, складали іспити — але при цьому всі практичні заняття проходили у лікарнях за місцем проживання. Коледж спеціально уклав угоди з медзакладами для того, щоб була така можливість», — пояснила Херсонка.ру. Цього літа студентам повідомили, що заклад має перейти в офлайн режим, тобто всім потрібно приїжджати у Генічеськ. Навіть тим, хто там ніколи у житті не був. Але студенти, пишуть пропагандисти, «виявились не готові до такого повороту подій» і не хочуть їхати «у небезпечну область, де зараз військовий стан».

«З усіх, хто нині навчається у коледжі (а їх більше 200 чоловік), лише двоє (!) готові переїхати і навчатись очно у Генічеську , — написав окупаційний ресурс. — Інші або самі не можуть, або їх не пускають батьки у таке небезпечне місце». Пропагандисти пишуть, що нестачу медиків на окупованому лівобережжі окупаційний Генічеський медколедж вирішити не у силах, бо там, мовляв, навчають, лише двом спеціальностям. На відміну від окупаційного Херсонського, де вчать лікувальній і акушерській справам, фармації, сестринській справі, профілактичній і ортопедичній стоматології.

«З метою збереження педагогічних кадрів і у цілому начального закладу просимо розглянути варіант продовження освітнього процесу у змішаній формі на 2024 — 2025 навчальний рік, — написали студенти у колективному зверненні. -Дозвольте нам довчитись у тому форматі, у якому ми вступали і вчились раніше». Але це навряд чи станеться, адже ще у грудні минулого року Міністерство освіти РФ видало наказ «Про затвердження переліку професій і спеціальностей середньої професійної освіти, реалізація навчальних програм за якими не допускається з застосуванням виключно електронного навчання, дистанційних освітніх технологій». Перелічені вище спеціальності там також є.

Борис ВИНОГРАДОВ,