Пенсійна система України може «повалитися» будь-якої миті: що буде з грошима стареньких

4 недели назад 0

В українській пенсійній системі розчарування та занепокоєння нависають над майбутнім старшого покоління. На тлі європейських стандартів українські пенсії виглядають тьмяно: вони не лише низькі, а й сама система на межі краху.

Ситуація з пенсіями в Україні – це вистава, повна обіцянок політиків. Вони роками говорили, що не підвищуватимуть пенсійний вік, обіцяли різні привілеї для обраних груп, запроваджували додаткові виплати та знижували соціальні внески. Але реальність виявилася набагато суворішою.Як  дослідження OECD, українська пенсійна система не витримує конкуренції з європейськими стандартами. Навіть з урахуванням того, що зарплати у нас нижчі, ніж у Європі, рівень заміщення – тобто відсоток від зарплати, який людина отримує на пенсії – дуже низький.

Щоб ви розуміли: у нас пенсії забезпечують найнижчий рівень заміщення у Європі. При цьому в нас один із найнижчих пенсійних віків, хоча демографічна ситуація просто катастрофічна. Політики уникають обговорення цієї проблеми, хоча вона актуальна не лише для нас, а й для розвинених країн ЄС.