Попри посуху російські окупанти вивозитимуть сільгосппродукти з лівобережжя Херсонщини 

2 месяца назад 0

На півдні через посушливу погоду збір урожаю зменшився, у порівнянні із 2023 роком. Але це не заважає вивозити сільгосппродукцію з окупованої Херсонщини на територію РФ.   

Про це в повідомив заступник директора  Центру близькосхідних досліджень  Сергій Данилов.

Він зазначив, що урожай з окупованої території Херсонської області й раніше вивозили російські окупанти через Крим на територію Росії. 
Зустріч незаконного голови Херсо​нщини Володимира Сальда та очільника Кремля, яка відбулась 25 червня – демонстрація “уваги” до окупованого регіону, додав Данилов. ​

Сальдо повідомив про труднощі зі зберіганням овочів, оскільки сховища знаходяться поблизу до лінії бойових зіткнень. Попри це їх все одно вивозитимуть на російський ринок. 

  • Херсонщина  друге місце по Україні (після Запорізької) за рівнем збитків та втрат в аграрному секторі. За  дослідження фахівців Київської школи економіки, втрати аграрного сектору Херсонської області внаслідок війни становлять $5,6 млрд, а збитки – $2 млрд.
  • Протягом 2023 року низка російських експортерів  з окупованої території Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро. Призначений Кремлем окупаційний голова Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.
  • Відповідно до даних  журналістів ресурсу «Схеми», матеріалів Офісу генерального прокурора України, Центру національного опору, розкрадання та вивезенням українського збіжжя з окупованої частини Херсонської області  безпосередньо Володимир Сальдо.