Рада підтримала президентський проект Закону про нацбезпеку

6 лет назад 0

Народні депутати України підтримали у першому читанні президентський законопроект про нацбезпеку.

Законопроект № 8068 під час сесійного засідання ВРУ, яке транслює телеканал ZIK, підтримали 265 обранців.

ВРУ включила до порядку денного два законопроекти про нацбезпеку – президентський № 8068 і альтернативний № 8068-1 авторства групи депутатів, серед яких – Тарас Пастух, Тетяна Острікова, Олег Березюк і заступник голови ВРУ Оксана Сироїд.

Голова Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, представляючи президентський проект Закону про національну безпеку України № 8068, наголосив, що законопроект має стати ключовим інструментом у реформуванні сфери національної безпеки. Голова РНБО повідомив, що законопроект опрацьований спільно із експертами НАТО та США.

«Його прийняття має стати значним кроком на шляху запровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні», – наголосив Олександр Турчинов.

Законопроект, зокрема, визначає засади державної політики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, стратегії захисту держави. Серед іншого, проектом закону запропоновано, що міністр оборони та його заступники призначаються із числа цивільних осіб.

Один із авторів альтернативного проекту Закону про національну безпеку України № 8068-1 Тарас Пастух зазначив, що два роки тому від країн-членів НАТО з’явилося побажання, щоб Україна могла наблизитися до стандартів Альянсу і щоб отримала бойову спроможність для протистояння агресору, прийняти стратегічний закон для сфери безпеки. З його слів, рік відбувався саботаж та імітація роботи із підготовки законопроекту, а коли критика ззовні і зсередини зросла, «довелося щось написати».

Тарас Пастух зауважив, що президентський законопроект написаний у РНБО тими, на кого закон має поширюватися та «внесений Президентом України, у руках якого де-факто сконцентрована вся влада над сектором безпеки без будь-якого контролю». Депутат висловив сумнів, що автори готові створити прозорий документ.

Нагадаємо, законопроект «Про національну безпеку України», внесений до ВРУ Президентом України Петром Порошенком, зареєстрований під № 8068 від 28 лютого 2018 року. Як заявив раніше Президент України Петро Порошенко, новий закон про нацбезпеку має бути спрямований на приведення українських стандартів у цій сфері у відповідність до стандартів національної безпеки Європейського Союзу.