Росія засудила трьох братів із Херсонської області за участь у «кримськотатарському батальйоні» – КРЦ

2 месяца назад 0

Російський суд засудив до ув'язнення трьох кримських татар – братів Артура, Арсена, Аблямеда Меметшаєвих – із села Чонгар Генічеського району Херсонської області. Приводом стала нібито їхня причетність до батальйону імені Номана Челебіджихана, повідомляє .

За даними організації, Артур Меметшаєв отримав 6,5 років позбавлення волі і вже відбуває своє покарання у Мордовії; Арсена Меметшаєва засудили до 5 років, відбуває покарання у Липецьку; Аблямед Меметшаєв отримав також 5 років позбавлення волі і відбуває покарання у Димитровграді.

«Кримськотатарський Ресурсний Центр вимагає скасування вироку фігурантам справи та негайного звільнення інших політичних ув’язнених»,  – йдеться у повідомленні.

Раніше голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв в інтерв'ю «Суспільному» повідомив, що росіяни утримують понад 33 українців, яких звинувачують у причетності до «кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана».

За його словами, російські силовики намагаються більше залякувати проукраїнськи налаштованих громадян, які живуть на окупованих територіях, намагаються продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії, а також звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

У Криму зафіксовано десятки випадків переслідування громадян за нібито участь у «кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана». Багато затриманих отримали реальні терміни і вже відбувають покарання у російських в'язницях.

ФСБ Росії внесла «кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджихана» до списку «терористичних організацій» у 2022 році.