СБУ повідомила про підозру ще двом депутаткам селищних рад на Херсонщині, які пішли на співпрацю з ворогом

1 неделя назад 0

За матеріалами Служби безпеки ще двом депутаткам селищних рад на Херсонщини повідомлено про підозру за співпрацю з ворогом.

Встановлено, що обидві підозрювані після повномасштабного вторгнення підтримали російських загарбників і погодились на співпрацю.
Одна з фігуранток – депутатка Великолепетиської селищної ради Каховського району від забороненої в Україні партії ОПЗЖ очолила так званий «відділ освіти» місцевої окупаційної адміністрації.

На псевдопосаді фігурантка намагалась примусово наблизити освітню сферу «підпорядкованого» їй району до кремлівських «стандартів».
Вона здійснювала прийом вчителів та технічних працівників до незаконно створених навчальних закладів, спонукаючи їх бути лояльними до представників окупаційної влади.

Ворожа поплічниця особисто відвідувала заклади освіти захопленого окупантами Великолепетиського району області та зустрічалась з батьківськими колективами, де повідомляла про відкриття «шкіл» та запевняла про «якісну освіту» від рф.

Крім того, зрадниця активно сприяла зс рф, забезпечуючи проживання російських військових та розміщення їх майна у шкільних приміщеннях.

Слідчі СБУ повідомили фігурантці підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Інша підозрювана – депутатка Білозерської селищної ради Херсонського району області від партії Сальдо стала так званою заступницею очільника «Белозерской поселковой территориальной общины» окупаційної адміністрації.

Будучи на посаді, колаборантка «керувала» роботою з кадрових питань, здійснювала підбір співробітників та контролювала їх діяльність.
Вона також формувала потребу на фінансування від рф закладів освіти та комунальних підприємств. Зрадниця була активною учасницею масових заходів від окупаційної адміністрації на підтримку дій держави-агресора.

Наразі їй повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття депутаток-зрадниць проводили співробітники СБУ в Херсонській області спільно з Нацполіцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.