Слідком Росії обвинувачує мешканців Запорізької області у ліквідації гауляйтера Сушка. Їх внесли до переліку терористів

4 недели назад 0

До переліку “терористів та екстремістів”, який веде Федеральна служба фінансового моніторингу РФ, додано дані про п’ятьох громадян України з окупованого півдня, яких обвинувачують  в ліквідації гауляйтера селища Михайлівка Івана Сушка (на фото). 

Про це повідомляє  з посиланням на перелік Росфінмоніторингу. 

Слідчий комітет РФ обвинуватив у загибелі очільника окупаційної адміністрації селища Михайлівка Івана Сушка мешканців цієї громади  – 33-річного  Олексія Кіріченка, 23-річного  Олександра Ляховченка , 20-річного  Данила Смолу з Михайлівки, а також 49-річного  Володимира Тетерєва з с.Тимошівка. У “замаху” на гауляйтера також обвинувачують 34-річного  Дмитра Новікова , уродженця Асканії-Нової Херсонської області. 

Автомобіль коллаборанта було підірвано 24 серпня 2022 року, його доправили в лікарню в критичному стані, де він і помер.

Слідчий комітет РФ тоді повідомляв пропагандистам, що комплекс слідчо-оперативних заходів дав змогу встановити осіб, нібито причетних до скоєння цього злочину, і серед них є громадяни України та Росії. Чоловікам висунуто обвинувачення в «терористичному акті, вчиненому групою осіб за попередньою змовою». 

Українці нібито за вказівкою співробітників СБУ стежили за Сушком з травня 2022 року. За версією російських силовиків, один із них виготовив саморобний вибуховий пристрій, інший – встановив його на автомобіль. Згодом, переконавшись, що в авто перебуває Сушко, один з обвинувачених привів у дію вибуховий пристрій. Автомобіль колаборанта Сушко було підірвано 24 серпня 2022 року
В листопаді 2023 року видання повідомляло, що про чергове викрадення  Олександра Ляховченка з товаришем, прізвище якого не називали.

“Орки у військовій формі без нашивок викрали з дому його [Ляховченка ] і товариша і вивезли в невідомому напрямку”, – писало видання. 
Повідомлення про арешт “підозрюваних” в ліквідації гауляйтера Михайлівки Сушка в російських ЗМІ з’явилося 1 грудня 2023 року. 

Ще один мешканець Михайлівської громади 43-річний  Геннадій Кизилов , також внесений до переліку Росфінмоніторингу, не фігурує у справі про замах на гауляйтера Михайлівки. Інформації про “злочини” Кизилова у відкритих джерелах знайти не вдалося.