Суд із Росією через підрив Каховської ГЕС відкладається: в «Укргідроенерго» змінили плани

6 дней назад 0

Про це повідомили в "". "Укргідроенерго" ухвалило рішення  скасувати раніше оголошений тендер на юридичні послуги з арбітражної справи щодо руйнування Каховської гідроелектростанції (ГЕС)", – йдеться в повідомленні.
Зазначається, що таке рішення було ухвалено, щоб "забезпечити відповідність дій компанії ширшій національній стратегії України". Це означає, що  РФ все одно зазнає відповідальності , але для визначення найкращого варіанту судової процедури "Укргідроенерго" потрібно провести консультації з урядом.

"Компанія залишається відданою справі отримання повної компенсації за всі збитки, завдані війною, що включають  не тільки руйнування Каховської ГЕС, а й понад 140 ракетних ударів по інших активах компанії . Ми продовжимо тісно співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами", – заявили в компанії.
У червні-2024 "Укргідроенерго" ініціювало процедуру інвестиційного арбітражу з Росією для компенсації збитків, завданих руйнуванням ГЕС. Тоді в компанії зазначали, що вважають звернення до міжнародного арбітражу найперспективнішим шляхом компенсації втрат від теракту на Каховській ГЕС.

Генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота  про намір подати позов до Росії  на 2,5 млрд євро . Вказана сума – збитки внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Також він зазначав, що Україна має намір відновити Каховське водосховище, адже країна втратила 35% прісної води, це найбільше водосховище у каскаді Дніпра. Без цього об'єкта неможливо забезпечити водою чотири області та Крим.