В Україні хочуть запровадити пішохідні переходи з «косою зеброю»

5 лет назад 0

У проект нових змін до державних будівельних норм "Вулиці і дороги населених пунктів" внесено новий пункт, який дає можливість влаштовувати наземні пішохідні переходи із "косою зеброю".

Про це повідомляє УНН із посиланням на прес-службу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Згідно з запропонованою зміною до ДБН, можливе влаштування пішохідних переходів навскіс при умові, що кут зміщення сторін переходів повинен бути не більше 70 градусів.

"Здавалося б незначна, але така важлива для безпеки на пішохідних переходах зміна — проектувати їх не під прямим кутом до тротуару, а трохи навскіс. Перше — від цього пішоходів стає краще видно для водіїв, друге — самі пішоходи починають автоматично дивитися у сторону руху автомобілів, чого не завжди роблять на звичайному переході. Це успішно працює у Парижі, Брюсселі та багатьох інших містах Європи. І дійсно, аварій на таких переходах трапляється до 10% менше. Якщо лише зміною куту розташування "зебри" можна врятувати чиєсь життя, то чому це не робити у нас в Україні?" — зазначив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Нагадаємо, Мінрегіон затвердив нововведені зміни до ДБН, в яких, зокрема, міститься вимога про встановлення біля пішохідних переходів, на їх тротуарній частині, металевих стовпчиків.