Виборами ректора Херсонської мореходки стурбовані європейські партнери — до Президента України надійшло ще два листи

6 лет назад 0

Керівництво компанії "Коламбія Шипменеджмент" та члени ради IMEC надіслали листи у підтримку Володимира Ходаковського, чинного ректора ХДМА.

Ще торік ніхто не міг би й передбачити, що ректорські перегони на Херсонщині набудуть розголосу далеко за межами України. Здавалося б, і Херсонські депутати ВР від БПП, і прем’єр-міністр Володимир Гройсман, і губернатор Андрій Гордєєв усно висловили свою підтримку ХДМА та чинному ректорові. 

читайте:  О попытке рейдерского захвата Херсонской морской академии высказался нардеп Спиваковский

І раптом — скандальний поворот: Міністерство освіти і науки за формальним приводом відсторонило Володимира Федоровича від участі у виборах. Реакція трудового колективу і студентів не змусила довго чекати:

Читайте:  Не позбавляйте нас реального вибору! студенти Херсонської морської академії 
звернулися до Президента

Не залишилися осторонь і давні партнери академії – представники крюїнгової компанії світого рівня «Марлоу Навігейшн». Вони направили листи до МОН та Адміністрації Президента:

Читайте:  Зарубежные партнеры Херсонщины обращаются к Президенту Украины: 
повод – выборы ректора ХГМА

Днями кількість прибічників демократичних виборів у Херсонській морській академії зросла. Керівництво компанії "Коламбія Шипменеджмент" надіслало листа, де висловило сумніви у демократичності  перебігу виборів ректора на Херсонщині, а також занепокоєння долею тих планів, які вони будували разом із чинним ректором та створеною ним командою професіоналів. Чи будуть вони втілені, якщо керівництво вишу зміниться докорінно, та ще й на людей, які не мають таких тісних зав’язків та рівня порозуміння із закордонними колегами?

Вступила до полеміки й направила листа Президентові України й Міжнародна морська рада роботодавців (IMEC), що є єдиною міжнародною організацією, яка вирішує суперечливі питання морських виробничих взаємин, має офіси в Азії, Океанії та Європі й представляє інтереси понад 200 суднохідних компаній світу. Навіть їм, із їхнім досвідом розв’язання складних питань, ситуація, що  склалася навколо ХДМА, здається дивною, надуманою, політично ангажованою.

І якщо їхні побоювання залишаться без уваги, це  стрімко знизить рівень довіри іноземних інвесторів до України. Хіба можна це допустити?

Опоненти беззмінного ректора кажуть, що міжнародні компанії тиснуть на суто українські справи. Але чи тиснуть вони на вибори? Ні! Вільне волевиявлення залишиться вільним, і якщо хтось, окрім Володимира Федоровича, зможе викликати довіру й завоювати голоси, це рішення буде прийняте з повагою й розумінням. Іноземців обурює  саме відсторонення  від виборів безумовного лідера, та несправедливість до людини, яка в очах світових партнерів є прикладом українського вченого та менеджера європейського рівня, людини, слову якої вони звикли довіряти. Саме тому вони вкладали сили, кошти й час в  економіку України.

Чи демократичне рішення нашої міністерської комісії про недопущення  професора В.Ф. Ходаковського до виборів, якщо у ньому сумнівається все більше європейських партнерів? Чи варто ризикувати їх довірою до нашої держави, адже на карту поставлена не тільки доля найстабільнішого вишу, а й імідж України.  

на заглавному фото — Володимир Ходаковський, Герман Іден, Норман Шмідль