Викраденого активіста Сергія Цигіпу звинувачують у шпигунстві

1 год назад 0

Журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу з Нової Каховки Херсонської області, який утримується в СІЗО Сімферополя, звинуватили у шпигунстві (стаття 276 КК РФ, позбавлення волі на строк від десяти до двадцяти років).

Про це  Кримська правозахисна група.

Як відомо, Сергій Цигіпа — громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник громадської організації «Каховський плацдарм», громадянський журналіст. 12 березня прямував до Таврійська, щоб передати тещі ліки, відтоді зв’язок з ним припинився.

Викрадений 13 березня журналіст Олег Батурін після звільнення розповів, що під час утримання у будівлі Херсонської обласної державної адміністрації чув прізвище Сергія Цигіпи й звук його голосу в одному із сусідніх приміщень для допитів. За інформацією Центру прав людини «Зміна», станом на початок вересня Сергія Цигіпу тримають у Криму.

Тільки у жовтні стало відомо, що Сергій Цигіпа утримується у СІЗО №1 Симферополя.

На початку грудня стало відомо, що журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу із Нової Каховки Херсонської області перевели до нового СІЗО у Сімферополі.

При цьому адвокату Сергія Цигіпи у відповідь на інформаційний запит у ФСБ відповіли, що він «перебуває в умовах, які виключають загрозу життю та здоров’ю». У листі йдеться, що ФСБ «перевіряє відомості про дії, спрямовані на завдання шкоди безпеці РФ під час проведення СВО».