Вивезенням ріпаку з окупованої частини Херсонщини займаються компанії, пов’язані з Кадировим та «Єдиною Росією», за підтримки Білорусі

3 недели назад 0

Вивезену з окупованих територій України сільгосппродукцію переробляють у Білорусі. Експортом насіння ріпаку з Херсонщини займаються компанії, пов'язані з оточенням Рамзана Кадирова, партією «Єдина Росія» та їхніми партнерами до РБ. Про це Білоруський розслідувальний центр (БРЦ) з посиланням на документи, що втекли, та учасників угод.

Українські хакери KibOrg передали журналістам дані Федеральної державної інформаційної системи «Зерно», в яких виявились документи на відправку 4,9 тисяч тонн ріпаку. Це поставки до Білорусі, зареєстровані на офіційному сайті Міністерства сільського господарства РФ або згадувані під час спілкування з представниками компаній-експортерів.

На окупованій Росією території Херсонської області продажем ріпаку в добровільно-примусовому порядку займається компанія ТОВ «Світанок», яка належить місцевому фермеру Сергію Максименку, якого російські військові тривалий час тримали в полоні та катували, після чого він прийняв російське громадянство і почав співпрацювати з владою. Компанія Максименко продає насіння ріпаку російської компанії «Торгтрейд», зареєстрованої на громадянку Чечні та, як з'ясували розслідувачі, пов'язаної з людьми, наближеними до голови регіону Рамзана Кадирова.

Компанія «Торгтрейд», у свою чергу, везе зерно до Білорусі, на завод ТОВ «Тріал Експерт», який, як з'ясувалося, пов'язаний з тими самими кадировськими людьми. Один із власників заводу розповів журналістам про співпрацю з китайською компанією та плани наростити потужності з виробництва олії: «Ми хочемо потужності збільшити там до вчетверо, уп'ятеро, проти того, що є. <…> Ми возимо в різні країни: до Ізраїлю та Малайзії. Тож тут і Білорусією у нас багато купують».

Заробляє на вивезенні ріпаку з окупованих територій України до Білорусі та московської компанії ТОВ «Агротрейд», згідно з інформацією з ФДМЗ «Зерно». Її керівник Антон Тихомиров пов'язаний із керівництвом анексованого Криму та «Єдиною Росією». Він був радником голови міської адміністрації Ялти, а з квітня 2015 по листопад 2016 року — секретарем ялтинського місцевого відділення партії «Єдина Росія». З 2016-го Тихомиров близько року обіймав посаду заступника голови адміністрації міста Ялта, займався питаннями транспорту, зв'язку, молоді та спорту. В українській базі «Миротворець» Тихомиров вважається зрадником батьківщини.

ТОВ «Агротрейд» фігурує у документах на 30 постачань насіння ріпаку загальним обсягом 671,8 тисячі тонн для «Новобелицького комбінату хлібопродуктів» та ТОВ «Агропродукт». Одне з місць походження продукції – Херсонська область, Каланчацький муніципальний округ, село Гаврилівка Друга (населений пункт на момент публікації захоплено російською армією).

«Агротрейд» Тихомирових зареєстровано 2023-го. За той же рік виторг компанії склав 163,4 млн російських рублів (майже €1,77 млн за середнім курсом за 2023-й), а чистий прибуток — 7,4 млн рублів (€80,2 тисяч за середньорічним курсом).