У 2024 році на Херсонщині зареєстровано 5,5 тисячі кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, — прокуратура

8 часов назад 0

Результати роботи з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту за 9 місяців 2024 року

Упродовж 9 місяців 2024 року правоохоронними органами Херсонської області зареєстровано понад 5,5 тисячі кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

З початку повномасштабного вторгнення — 26 тисяч воєнних злочинів.

Правоохоронними органами області проводиться досудове розслідування за фактами загибелі 1 547 цивільних осіб, які стали жертвами умисних вбивств, загинули внаслідок невибіркових обстрілів або підірвались на вибухових пристроях.

За результатами розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку упродовж 9 місяців 2024 року повідомлено про підозру 46 особам. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 45 осіб.

У 2024 році викрито та притягнуто до кримінальної відповідальності шістьох представників вищого російського військового керівництва (командувачів/командирів), які з 24.02.2022 ведуть агресивну війну на півдні України.

Так, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно командувача угруповання військ «Південь» росгвардії, генерал-полковника, та його підлеглого генерал-лейтенанта за фактом ведення агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені безпосередньо брали участь у захопленні території Херсонщини.

З лютого по липень 2022 року під їхнім командуванням забезпечувався окупаційний режим населених пунктів регіону.

Вживаються заходи щодо встановлення військовослужбовців зс рф, причетних до вчинення невибіркових обстрілів цивільного населення за допомогою безпілотних літальних апаратів.

На розгляді суду знаходиться обвинувальний акт стосовно військовослужбовця рф, який навесні 2023 року керував безпілотником із обладнанням для дистанційного скидання боєприпасів типу ВОГ-17. Він скинув вибухівку на чоловіка і жінку, які йшли вулицею в селі Одрадокам’янка Бериславського району.

Триває робота щодо встановлення та притягнення до відповідальності представників армії рф, причетних до умисних вбивств цивільних.
За наслідками досудових розслідувань до суду скеровані обвинувальні акти стосовно чотирьох російських військових та представника поліції рф.

Двоє військовослужбовців рф у травні 2023 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проникли на територію домоволодіння жителя тимчасово окупованого села Нова Збур’ївка Херсонської області. На подвір’ї вони жорстоко побили 64-річного чоловіка та розстріляли його з автоматичної зброї.

27-річний найманець приватної військової компанії «редут» у січні 2024 року влаштував хаотичну стрілянину на одній з вулиць в Олешках. Внаслідок його дій загинув місцевий житель.

Також ідентифіковано військовослужбовця рф, який у листопаді 2022 року на набережній м. Гола Пристань застрелив капітана буксира РБТ-1 «Ридса».

На цей час попередньо підтверджено існування 13 катівень, облаштованих окупаційними військами на території Херсонської області, з них 11 на деокупованій території та дві – на тимчасово окупованій.

За результатами розслідування фактів облаштування катівень та утримання в них цивільних осіб повідомлено про підозру 24 особам, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 20 зловмисників.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт щодо військовослужбовця 143 полку оперативного призначення 50 окремої бригади оперативного призначення військ нацгвардії рф. У період з квітня по червень 2022 року, як керівник підрозділу, він забезпечував режим нелегального утримання людей у захопленому ізоляторі тимчасового тримання.

Ідентифіковано та заочно оголошено підозру 11 російським поліцейським.

Генерал-майор мвс рф очолив незаконно створене «временное управление мвд россии по Херсонской области». Його заступниками стали два полковники російської поліції.

«Посадовці» псевдооргану контролювали херсонський ізолятор тимчасового тримання. У липні 2022 року очільником окупаційного ІТТ став 38-річний старший лейтенант російської поліції з псевдонімом Злий. Ще семеро молодших офіцерів та сержантів поліції рф обійняли рядові посади в цій установі.

Спільними діями вони незаконно ув’язнили щонайменше 183 цивільних, яких піддавали фізичному та психологічному насильству.

Вживаються заходи щодо встановлення військовослужбовців зс рф, причетних до злочинів сексуального характеру. У цій категорії справ повідомлено про підозру сімом особам, щодо чотирьох з них досудове розслідування завершено та скеровано обвинувальні акти до суду.
Судом розглядається обвинувальний акт щодо військовослужбовця 25-го окремого гвардійського полку спеціального призначення зс рф. Він обвинувачується в тому, що понад місяць утримував жительку Херсонщини в сексуальному рабстві.

Триває робота щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до майнових злочинів. За результатами цієї роботи до суду направлено обвинувальні акти щодо трьох фігурантів.

Завершено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно колишнього депутата Херсонської міськради. Йому інкриміновано віддання наказу на вчинення порушень законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Обвинувачений у 2022 році став так званим «губернатором» Херсонщини. Як керівник вищого рангу на окупованій території, він здійснював тиск на представників місцевого бізнесу та сприяв захопленню і пограбуванню підприємств.

Восени 2022 року він розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленому ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» — підприємстві, що займалося зберіганням, обробкою та відвантаженням зернової продукції морським, автомобільним і залізничним транспортом. У його сховищах зберігалося понад 30 тисяч тонн зернових і технічних культур, що належали різним суб’єктам господарювання.

Реалізуючи інтереси військово-політичного керівництва рф щодо привласнення майнових активів фізичних та юридичних осіб України, «губернатор» віддав наказ вивезти зерно з Херсона.

Як наслідок, ворог вивіз трьома баржами з окупованого обласного центру на підконтрольні території рф урожай ячменю 2021 року вагою понад 2,8 тисячі тонн, вартістю майже 15 млн грн.

Робота на вказаному напрямку триває.