Українських чиновників змусять вчити іноземні мови

7 лет назад 0

Через 9 місяців стати топ-чином без знання англійської або французької мови буде не можна.

Зовсім скоро наші топ-чиновники і судді стануть ще ближче до міжнародних стандартів. Голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко представив нову норму закону про держслужбу, згідно з якою всі кандидати на посаду чиновників класу "А" (держсекретарі міністерств, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судів та інші) повинні знати одну з мов Ради Європи – англійську або французьку. Поправка набуде чинності 1 травня 2018 року.

"Більшість питань зараз вирішується на переговорах не за столом, а в кулуарах. Чиновники повинні вміти без перекладача зрозуміти і довести свою точку зору", – зазначив Ващенко.

"Сегодня" з'ясувала, навіщо це потрібно і чи зможуть кандидати за дев'ять місяців освоїти мову з нуля.

ІМІДЖ – ВСЕ

Експерти позитивно оцінюють нововведення, але вказують, що воно швидше іміджеве, ніж пряме практичне. Наприклад, український дипломат і екс-глава МЗС Володимир Хандогій вважає, що норма в першу чергу має загальнокультурне значення для чиновництва.

"Знання іноземної мови допоможе вищим чиновникам бути на тому високому рівні, який передбачає ранг держслужбовця, дозволить їм оперативно отримувати інформацію іноземною мовою і читати закордонну пресу", – зазначає дипломат.

Але хоча Хандогій і визнає, що переклад під час зустрічей займає багато часу, він підкреслює, що знання інмови держслужбовцями не виключить ведення переговорів з перекладачем.

"Вміти говорити іноземною мовою – не означає вміти вести найскладніші, серйозні переговори нею. Тому офіційні зустрічі будуть під перекладом, навіть якщо сторони володіють однією мовою – для того, щоб уникнути неточностей і будь-яких непорозумінь. Але ось в звичайних робочих переговорах між представниками різних міністерств і відомств вільне володіння іноземною мовою можна використовувати самостійно для оптимізації робочого часу ", – розповів нам дипломат.

ШАНСИ НА УСПІХ

Ми запитали у експертів, чи є шанси вивчити іноземну мову за 9 місяців з нуля і яка ціна питання. У мовних центрах запевняють: отримати "чистий" середній рівень володіння "інглішем" за цей час складно, але можна. Курс, звичайно, буде інтенсивним – доведеться займатися чотири рази на тиждень по дві години. Один семестр (для одного рівня) триває трохи більше двох місяців, а всього їх три. Три курси обійдуться одній людині майже в 13 тисяч гривень.

МАЙЖЕ 10 ТИСЯЧ З МОВОЮ "НА ТИ"

У той же час, за словами Костянтина Ващенка, вже близько шести тисяч кандидатів на державні посади підтвердили вільне володіння державною мовою, пред'явивши відповідні результати з атестатів про повну загальну середню освіту або ЗНО. Ще чотири тисячі осіб пройшли атестацію з української мови. З них іспит провалили тільки 200 осіб.