За матеріалами СБУ до 10 років тюрми заочно засуджено калаборантку, яка співпрацювала з ворогом на тимчасово окупованій території Херсонщині

3 месяца назад 0

За матеріалами СБУ суд визнав винною у колабораційній діяльності та призначив 10 років ув’язнення так званій «першій заступниці» гауляйтера тимчасово окупованої території Скадовського району Херсонщини Юлії Черемісіній.

За даними слідства, після призначення на псевдопосаду Черемісіна одразу почала встановлювати окупаційні «порядки» на захопленій ворогом території району.

Вона займалася русифікацією українських шкіл і переведенням їх під контроль окупаційної адміністрації. Агітувала педагогічні колективи району перейти на організацію навчання за російською «програмою» освіти.

Засуджена схиляла до співпраці з ворогом місцеве населення  та підбирала кадри до «підрозділів» незаконного органу влади. Підтримуючи «інтеграцію» захоплених територій області до рф, зрадниця агітувала українців отримувати російські паспорти.

Також, будучи «відповідальною» за організацію та видачу так званої «гуманітарної допомоги» та грошові виплати від рф, колаборантка створювала вигляд «турботи» з боку окупантів та закликала літніх мешканців району отримувати пенсію в рублях.

На підставі зібраної СБУ доказової бази суд визнав Черемісіну винною за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Її засуджено до 10 років позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснювали слідчі СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.