Затриманого за проведення «референдуму» Олександра Фрашка з Новомиколаївки на Херсонщині відправили на два роки за ґрати

1 месяц назад 0

Івано-Франківський міський суд 23 липня визнав Олександра Фрашка з села Новомиколаївка Високопільської громади Бериславського району Херсонщини винним у колабораційній діяльності. Чоловік свою провину в проведенні для окупантів незаконного референдуму визнав повністю, тож суд погодився пом’якшити йому покарання.

Про це з посиланням на  повідомляє .

Суд встановив, що  Фрашко Олександр Миколайович з села Новомиколаївка Високопільської громади добровільно взяв участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Херсонщини у вересні 2022 року. Він погодився працювати членом так званої дільничної виборчої комісії №826 у Новомиколаївці.

26 вересня 2022 року Олександр Фрашко отримав опечатану скриньку для голосування і в супроводі військових РФ проводив подвірний обхід односельців. Наслідком його злочинних дій стала незаконна анексія Херсонської області Російською Федерацією.

В суді Фрашко свою вину визнав повністю і просив суворо його не карати. Прокурор просив призначити йому покарання у виді п’яти років позбавлення волі. Однак суд вирішив пом’якшити вирок.

Олександра Фрашка визнано винним у колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. З урахуванням ч. 1 ст. 69 КК України вирок йому зменшили до двох років позбавлення волі, без конфіскації майна. Раніше накладений арешт на майно Фрашка – дві земельні ділянки площею по 4,71 га кожна і житловий будинок з господарськими спорудами – суд скасував.

Додатково Олександру Фрашку заборонено протягом десяти років обіймати посади в органах влади.

Строк відбування покарання рахуватиметься з дня затримання Олександра Фрашка – 22 квітня 2024 року. Вирок ще не набрав законної сили.