«Здалеку чую відповідь козаків»: французький фотограф передав музею у Херсоні інтерпретацію відомої картини Іллі Ріпина

3 часа назад 0

Французький фотограф Емерік Луіссе створив інтерпретацію картини Іллі Ріпина "Запорожці пишуть листа турецькому султану". Роботу із назвою "Здалеку чую відповідь козаків" він вирішив передати Херсонському обласному художньому музею ім. О.Шовкуненка. У ролі козаків — бійці 112 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України, гетьман — морський піхотинець Роман Грибов – оборонець острова Зміїний та автор легендарної фрази на адресу російського корабля.

Французький фотограф  Емерік Луіссе осучаснив одну з картин Іллі Ріпина "Запорожці пишуть листа турецькому султану". Розповідає, вперше роботу українського художника побачив у шкільних підручниках, вдруге – під час Революції гідності в руках учасників Майдану.

"У цей момент я зрозумів, яке значення має ця картина в історії України. Перед від’їздом з Майдану до Франції мій друг Назар, який був одним з учасників протесту, подарував мені магніт з репродукцією цієї картини. Цей магніт висить на моєму холодильнику з 2014 року. У лютому 2022 року, коли я оприлюднив запис з острова Зміїний, де українські військові відповідали російському кораблю: "Російський корабель іди на …", я зразу згадав цю картину Іллі Ріпина. Це паралель між листом Султану і цією відповіддю російському кораблю" , — пояснив Емерік Луіссе. Емерік Луіссе працює над побудовою кадру. emericlhuisset/Instagram
Фотограф реалізовував проєкт більше року. Говорить, розпочав навесні 2022 з досліджень.

"Я витратив багато часу на дослідження про Іллю Ріпина, зокрема про його живопис, а також про культуру та історичний наратив у цій війні. Також робив дослідження у розрізі європейського живопису, російської пропаганди, історії України та козацтва. Я не хочу робити картину без жодних речей на звороті. І для мене було дуже важливо зафіксувати кожну деталь картини, на кожному понятті, пов’язаному з цими картинами" , — сказав митець. Робота над інтерпретацією картини. emericlhuisset/Instagram
Сорока "козаками" для задуму автора стали бійці 112 окремої бригади територіальної оборони Збройних Сил України. Фотографію зробили 1 вересня 2023 року, каже Емерік.

"Я витратив один день на те, щоб зробити фотографії, пів дня на підготовку місця і пів дня на солдатів. Це був дуже хвилюючий момент. Я намагався бути якомога ближче до картини. Але я також міняв дещо, тому що на картині не тільки чоловіки. Я ще поставив двох жінок-військових. І це було дуже важливо, тому що є жінки, які знаходяться на передовій. Також на сьогодні у цій бригаді була жінка, яка загинула на фронті. Я не міг не поставити на картині ще й жінок", — сказав фотограф. Фото, на якому українські бійці відтворили сюжет картини Іллі Ріпина "Запорожці пишуть листа турецькому султану". emericlhuisset/Instagram
На місці гетьмана — морський піхотинець Роман Грибов. Це оборонець острова Зміїний та автор легендарної фрази на адресу російського корабля.

"На картині можна побачити гетьмана, який диктує лист за сценарієм на картині. На місце гетьмана я поставив Романа Грибова, який каже відповідь хлопцям по радіо. І це було найголовніше", — розповів чоловік.

Фотороботу Емерік Луіссе вирішив подарувати Херсонському обласному художньому музею імені Олексія Шовкуненка, який розграбували російські військові під час окупації міста.

"Зараз це просто порожня будівля. Тому для мене важливо подарувати цю картину та говорити про важливість культури в цьому світі. Показати росіянам, які по той бік Дніпра: "Ви намагаєтеся вкрасти українську історію. Але ми тут усі разом — українці, за нами також інші європейці. Ви можете вкрасти експонати цього музею, але цей музей продовжує існувати", — сказав французький фотограф. Підготовка до виставки у музеї в Амстердамі. emericlhuisset/Instagram
"Зробити картину, та ще й таку характерну, як зробив пан Емерік! Він відобразив характер, настрій козаків, які писали цей лист, і те що написав Ріпин свого часу — передав ці емоції, це натхнення, цей характер українців. І Емерік це схопив, відчув. От я зараз вам кажу, а у мене мурахи. Він пережив разом з нами ті емоції, які переживають ці військові, які переживаємо ми з вами, і він відчув. Це майстер, це високий клас. І ця картина має право бути в колекції художнього музею. Вона зроблена в такий історичний час, такий страшний для нас час, що вона має жити довгі віки, щоб навчати, показувати, як це зробив Ріпин", — сказала директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко.

Емерік говорить, це не єдиний проєкт, який він присвятив військовим подіям в Україні. Як фотограф, Луіссе поєднує геополітику з мистецтвом та особисто відвідує зони бойових дій.