15 учасників успішно завершили курс безпечного харчування дітей за принципами НАССР у ХДУ

2 года назад 0

Протягом трьох днів у Херсонському державному університеті тривало навчання за сертифікатною освітньою програмою «Організація харчування дітей в закладах освіти відповідно до принципів системи HACCP».
Перша група слухачів курсу нараховувала 15 учасників, серед них – представники закладів освіти та працівники харчоблоків.
Триденний курс передбачав теоретичну й практичну частини. Із аспектами організації харчування дітей в закладах дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до принципів системи HACCP слухачів знайомили представники ХДУ, що виступили розробниками програми. Це доцентка кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Валентина Бурак та завідувачка кафедри біології людини та імунології Олена Гасюк. А також представники Держпродспоживслужби.
У перший день слухачі відвідали заняття з раціонального харчування та ознайомилися з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог щодо обробки сировини, інвентарю та приміщень. Наступного дня в сучасній лабораторії ресторанних технологій здобували теоретичні знання щодо організації харчування, складання безпечного меню та приготування обіду для дітей віком від 6 до 10 років.
Сьогодні, 8 грудня, у завершальний день тренінгу, начальниця Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби України в Херсонській області Марина Малахова та головна спеціалістка відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби України в Херсонській області Оксана Костюк ознайомили учасників з правовими засадами організації харчування дітей в дошкільних та закладах загальної середньої освіти відповідно до принципів системи НАССР. Також торкнулися особливостей санітарних норм та безпечних харчових продуктів.
Крім того, фахівці відповіли на запитання, що найбільш цікавлять аудиторію курсу – процедура перевірки харчоблоків, нові правила харчування, оформлення документації, узгодження меню тощо.
Слухачі курсу зазначають, що отримали цінні й вкрай важливі знання та, головне, практичний досвід. Так, Світлана Плясецька, директорка Ліцею №2 Таврійської міської ради зазначила, що призначена на посаду нещодавно. Тож питання організації безпечного харчування в закладах освіти вирішила вивчити досконало. «Сьогодні харчування – одне з найважливіших питань у закладах освіти. І наш обов’язок організувати його правильно й зробити безпечним для дітей. За декілька днів на заняттях, дійсно, отримала важливі практичні поради, що зможемо використовувати на практиці», – прокоментувала учасниця.
Уже завтра, 9 грудня, стартує навчання другої групи слухачів – 15 осіб.
Пресцентр ХДУ