«76% українців, які обрали сімейних лікарів, задоволені ними»

5 лет назад 0

У МОЗ також розповіли, що планують реалізувати до осені 2019 року, щоб медична реформа в Україні стала незворотною

Про таке заявив в ефірі "5 каналу" в програмі "Інформаційний вечір" заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик.

"На первинній ланці, де вже відбувається реформа, більшість українців вже відчувають зміни. Вони відчувають, що змінюється ставлення до них, вони відчувають те, що лікар, із яким вони уклали угоду та підписали декларацію, і з яким вони сьогодні співпрацюють як із сімейним лікарем, ставиться до них по-іншому. За останніми даними соціологічного опитування, яке проводила компанія "Рейтинг", більше ніж 76% українців задоволені, вони задоволені тим, що відбувається на первинній ланці. Лікарі і середній медичний персонал, який нині працює на первинній ланці, мають можливість отримувати зарплату реально в два-три рази більшу. Тобто те, що гроші ідуть за пацієнтом, що ми закладали, як головну ідею, воно працює", – сказав Ілик.

 

Заступник Супрун також розповів, що по медичній реформі буде реалізовано станом на осінь 2019 року і чи можуть "реваншисти" зупинити реформу: "Звісно, в нас є план. Більше того, цей план максимально синхронізований з подальшими кроками і діями. Все те, що ми зробимо і плануємо зробити, ми готові передати наступній команді, яка прийде у міністерство. Що ми хочемо зробити до того часу? Насамперед зробити ті зміни, які є, – незворотними. Ми хочемо зробити так, щоб на "первинці" всі заклади, що надають медичну допомогу, з точки зору комунальних закладів, стали автономними. Тобто вони самі визначають кадрову політику, зарплату для свого персоналу, самі встановлюють правила гри, і самі кожен між собою конкурують за пацієнта… Друге – ми маємо намір уже з 2020-го року повністю змінити систему надання медичної допомоги в лікарні на рівні вторинної ланки і на рівні спеціалізованої допомоги".

При цьому він зауважив: "І от саме цей етап найбільше непокоїть тих, чиї інтереси вона зачіпає. Тому завдання на сьогодні – чітко сформулювати тарифи, визначити гарантований пакет того, що з 2020 року гарантується для українця, коли він потрапляє до стаціонару".

На запитання ведучого, чому саме Ігор Мосійчук подав позов на Супрун, Ілик сказав: "Тут дивна історія. Ми бачили, коли цей народний депутат раптом з’явився в Одеському університеті, коли розглядалося питання відсторонення від посади ректора, потім бачили інші активності, які мають стосунок до системи охорони здоров’я, тому прослідковується певна тенденція, але мені чомусь здавалося, що часи Колісниченка-Ківалова вже закінчилися, що неможливо рішенням суду заблокувати діяльність центрального органу виконавчої влади.