91% херсонців виступає за створення в місті “Музею спротиву окупації”

2 месяца назад 0

Фонд громади Херсона “Захист” провів онлайн опитування, за результатами якого зʼясував ставлення херсонців до питання створення нового музею, присвяченого періоду окупації та визволення міста. Більшість опитаних херсонців – 91%, підтримує ідею створення музею, який був би присвячений подіям 2022 року.

Про це повідомляє .

Три найбільш популярні теми, які, на думку респондентів, повинні бути представлені там, це громадський спротив херсонців (76%), визволення Херсона (65%) та окупація міста російськими військами (58%).

Основними функціями музею мають стати збір свідчень та спогадів (77%), збір музейних експонатів (54%) і організація виставок, вистав та мистецьких заходів (49%).
Щодо назви музею, то серед запропонованих назв (у закритому питанні) найбільшу підтримку отримала назва «Музей незламності» (65%), проте на питання «Як ви думаєте, чи варто взагалі використовувати слово «музей» в назві такої установи чи краще взяти іншу назву, наприклад «центр», «історичний простір» тощо?» думки розділилися майже навпіл. 43% вважають, що слово «музей» має бути у назві, а 41% – що краще використовувати інше слово.
Більшість херсонців виявилися прихильниками створення такого музею у приміщенні (62%), але п’ята частина (19%) опитаних висловилася в підтримку створення музею під відкритим небом. Судячи з наступного запитання, це мав би бути Бузковий гай – місце бою Херсонської тероборони із загарбниками. Розташований музей має бути у центрі міста – це думка 55% опитаних. 26% – бачать його на Набережній, а 13% – в одному з мікрорайонів.

Херсонські акції протесту в 2022 році, на думку херсонців, це найважливіша подія періоду окупації – 76% опитаних бачать матеріали з проукраїнських мітингів у якості експонатів нового музею.
Майже половина (41%) херсонців мають власні історії (спогади), які можна було би передати в новий музей, а 24% мають предмети, фотографії, відео файли, які можна було би передати в такий музей.

IPC-Південь