Апеляційний суд відмовився посилювати вирок колаборанту Роману Пашкевичу з Нової Каховки на Херсонщині

3 часа назад 0

Одеський апеляційний суд відмовився переглядати вирок 42-річному колаборанту з Нової Каховки Роману Пашкевичу. В разі затримання він проведе сім років за ґратами з конфіскацією всього майна.

Про це з посиланням на ухвалу апеляційного суду від 9 жовтня повідомляє .

Оскаржити вирок Суворовського районного суду Одеси Роману Пашкевичу спробував прокурор Каховської окружної прокуратури Херсонської області. На його думку, суд першої інстанції призначив колаборанту з Нової Каховки надмірно м’яке покарання і просив збільшити його з семи до десяти років позбавлення волі. 

Апеляційний суд не погодився з доводами прокурора. На думку суду, оскаржуваний вирок повністю відповідає нормам кримінального процесуального закону. 

«Покарання має бути необхідне і достатнє для виправлення обвинуваченого і попередження нових злочинів. До того ж суд першої інстанції призначив Роману Пашкевичу покарання не в мінімальних межах санкції ч. 5 ст. 111-1 КК України, за якою він визнаний винуватим. Тож, на думку колегії суддів, призначення йому покарання в максимальних межах, як того вимагає прокурор, є занадто суворим» , – йдеться в ухвалі суду.

Тож вирок суду першої інстанції Роману Пашкевичу залишився в силі і вже набрав законної сили. Ухвалу апеляційного суду можна оскаржити протягом трьох місяців у Верховному Суді.

Як повідомляв ЦЖР, Романа Пашкевича засудили до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна на користь держави з забороною протягом 15 років працювати в органах влади.

Пашкевич навесні 2022 року отримав посаду заступника голови окупаційної військово-цивільної адміністрації Каховського району. Там він працював під керівництвом тодішнього гауляйтера Володимира Леонтьєва.На цій посаді Роман Пашкевич «відповідав» за заклади освіти, культури і охорони здоров’я. 

17 червня 2022 року Роман Пашкевич від імені окупаційної влади представляв незаконну керівницю захопленої центральної міської лікарні Нової Каховки Катерину Грибовську.

30 червня 2022 року Пашкевич вимагав від Наталії Зарудної начальниці відділу культури Новокаховської міськради, щоб усі підлеглі її установи працювали на ворога. ЦЖР писав про це, а також детально про тих, хто перейшов на бік окупантів з працівників культури в Новокаховській громаді.

Роман Пашкевич викликав до окупаційної адміністрації місцевих підприємців і керівників підприємств, від яких вимагав працювати на ворога. Він же організував видачу платних перепусток для перетину річки Дніпро через дамбу захопленої окупантами Каховської ГЕС. 

До червня 2022 року Роман Пашкевич очолював організаційний відділ Новокаховської міської ради. В минулому він був селищним головою Дніпрян Новокаховської міської громади.