Атака на Monobank. Що відомо

4 недели назад 0

Третю добу триває хакерська атака на сервіси українського Monobank. Про це повідомив співзасновник Monobank Олег Гороховський у своєму телеграм каналі.

Monobank — це віртуальний банк, яким користуються мільйони українців.

Керівництво стверджує, що під ударом перебувають банки — сервіси колективного збору коштів. Банки часто використовують для зборів донатів на армію.

Перші повідомлення про DDOS-атаку з’явилися ввечері в п’ятницю, 16 серпня.

"Вже маємо близько мільярда запитів на послуги Monobank за 3 години. Тримаємо ситуацію під контролем", — написав тоді Гороховський.

DDoS-атака – це спосіб заблокувати роботу сервісу шляхом подання великої кількості запитів, які перевищують пропускну спроможність мережі.

У суботу, 17 серпня, атака дещо стихла, але знову відновилась.

"Наближаємось до 3 мільярдів запитів на сервіс за два дні",  — повідомили у Monobank. У неділю, 18 серпня, Гороховський розповів, що вже є 5,5 мільярдів запитів.

За його словами, українські спецслужби запропонували допомогу у відбитті атаки.

"До кейсу підключилися співробітники Amazon Web Services. Для них кібератака такого масштабу також нетипова. Ситуація під контролем, але масштаб вражає", — розповів керівник Monobank.

Співзасновник вважає, що за атакою стоять росіяни і пов’язано це з тим, що через Monobank українці збирають донати на ЗСУ.

"Зверніть увагу, як ви всі зі своїми зборами і донатами третій рік без зупинки вже набридли цим …., що їм треба будь-що зламати наші Баночки… Підіть і задонатьте на ЗСУ, на зло цій нечисті",  — написав він у телеграм.

У грудні 2023 року українські компанії Monobank і "Київстар" вже зазнавали хакерської атаки. Тоді через масштабний збій у роботі мобільного оператора "Київстар" зник мобільний зв'язок та інтернет. Виникли проблеми при оплаті в терміналах, які працюють на мобільних сім-картах, та усіх пов'язаних систем і обладнання. Через деякий час сервіси відновили роботу.