Банкам заборонили штрафувати українців: що вирішили в НБУ

2 недели назад 0

Банки не стягуватимуть 20% від суми коштів на рахунках клієнтів  за порушення правил фінансового моніторингу. Українське законодавство не передбачає такого типу покарання, отже такі дії фінустанови є незаконними.
Про це повідомили у  (НБУ). Інформація про нову систему суворих покарань для користувачів банків раніше з’явилася в українських ЗМІ та Telegram-каналах. Мовляв, каратимуть не лише за порушення правил Нацбанку, але й внутрішніх правил самих банків, які не оголошуються публічно.

Але в НБУ наголосили, що законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників та стягнення за це "штрафу".  Тобто до клієнтів не мають застосовуватися штрафні санкції .

Натомість закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках. Але в такому випадку клієнтські кошти мають бути повернені йому готівкою чи переказом за наданими реквізитами. За таку транзакцію  може братися стандартна звичайна комісія , як за будь-який інший платіж.

"Національний банк України зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ", – зазначили в НБУ.