Без електрики та газу в затоплених районах на порозі осені. Депутатка міської ради розповіла про ситуацію у Херсоні

1 год назад 0

Масової допомоги людям, які постраждали від підтоплення, через підрив військами РФ Каховської ГЕС, у Херсоні немає. Людям доводиться покладатись на самих себе та волонтерів, заявила в марафоні "Суспільне. Спротив" депутатка Херсонської міської ради Оксана Погомій.

Про виплати та пошкоджене житло За словами Оксани Погомій, щоб отримати виплати за пошкоджене житло, треба пройти 10 кіл пекла. Депутатка каже, що тільки 16 серпня люди почали отримувати сертифікати на купівлю будматеріалів.

"Скоро осінь. Особисто я тут не оптимістична в прогнозах. Тому що ніхто не взявся допомагати масово: ні вигрібати те сміття, ні допомагати людям. Зараз звертаються люди, плачуть. У них нема сил. Вони просять волонтерів, а ті будинки — під обстрілами. Така ситуація. Місцева влада не допомагає практично ні в чому" , — каже Погомій. Херсон. Чоловік викидає пошкоджені після затоплення речі на смітник, 24 липня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Вона наводить приклад інших міст, де до будинку, який потрапив під обстріли, відповідні служби виїжджають відразу, відновлюють, за потреби відселяють людей.

"У нас так не робиться. У нас все дуже повільно. Все на плечах волонтерів і небайдужих людей і на плечах тих, хто залишився сам на сам з бідою" , — каже депутатка.

Про підготовку до опалювального сезону За її словами, немає у Херсоні і підготовки до опалювального сезону. У затоплених районах, каже Погомій, його і не обіцяють, а у квартирах багатоповерхівок — пліснява на стінах та стелях.

"У мікрорайоні Корабел досі немає світла, третій місяць пішов, газу немає. Не відновлюють. Там досі декілька тисяч людей живе. Шість тисяч домівок пошкоджені, але люди повертаються — хтось на завжди, хтось вигребти бруд з домівок. І РЕМ відповідає: "Ми не будемо безплатно відновлювати, вас мало людей живе у домі, збирайте гроші" , — каже Оксана Погомій. Херсон. Кухня в одному з пошкоджених підтопленням будинку, 10 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Цими питаннями найперше мала б зайнятися міська влада, говорить депутатка, домовитися з РЕМ та державним коштом відновлювати людям світло.

"Тут має бути комунікація, щоб влада, не тільки обіцяла" , — підсумувала Погомій.

Раніше голова ОВА Олександр Прокудін повідомив, що станом на 29 липня 9811 жителів Херсонської області, житло яких пошкоджене внаслідок підриву військами РФ Каховської ГЕС, подали заяви на допомогу від держави. Йдеться про 5 тисяч гривень на кожного члена родини з держбюджету.

З них за його словами, 7 599 заяв — у Херсоні. Отримали компенсацію 4 715 заявників.