Через дії шахраїв жителі Херсонщини втратили понад 825 тисяч гривень

3 месяца назад 0

За останні кілька діб троє жителів області стали жертвами «банківських» шахраїв. Заявникам телефонували нібито працівники служби безпеки банків, повідомляли про спроби зловмисників зняти гроші з рахунків та пропонували перевести кошти на нові рахунки, які нібито банк відкрив спеціально для убезпечення клієнтів від шахрайств. Нічого не підозрюючи, потерпілі перерахували на названі їм рахунки від 38000 до 400000 гривень. Згодом люди дізналися, що розмовляли з шахраями, а працівники банків ніколи не телефонують клієнтам із такими пропозиціями.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Житель Бериславського району через платформу онлайн-оголошень намагався придбати позашляховик за прийнятною ціною. Знайшов цікаву пропозицію за 226000 гривень та з відмінними технічними характеристиками. Але продавець вимагав перерахувати йому одразу всю суму, тоді обіцяв одразу ж пригнати автомобіль. Заявник довірився обіцянкам і перерахував псевдопродавцю вказану суму. Після чого оголошення з сайту зникло і "автовласник" перестав відповідати на повідомлення.

Дві херсонки довірилися повідомленням у месенджерах від подруги та сестри, які просили терміново перерахувати їм гроші. Жінки запанікували та одразу перевели на надіслані їм рахунки 7500 та 14000 гривень. Лише після цього вони зв’язалися з близькими та дізналися, що їх акаунти «взламали» шахраї та надсилали такі повідомлення всім підписникам.

Відомості за усіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Щоб не стати жертвами шахраїв, радимо не перераховувати гроші за товар наперед, а обирати післясплату. При купівлі дороговартісного товару, наприклад автомобіля, оплату здійснюйте тільки при особистій зустрічі з продавцем та після перевірки автівки на придатність до використання.

У разі дзвінків від нібито представників фінансових установ варто перервати розмову та особисто звернутися до відділення банку, або самим зателефонувати на «гарячу лінію» і дізнатися, чи дійсно з вашою картою виникли якійсь проблеми.

Якщо отримуєте повідомлення від друзів чи родичів із проханням позичити гроші, ні в якому разі не перераховуйте одразу кошти, а самі перетелефонуйте людині та дізнайтеся, чи дійсно потрібна допомога.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, одразу ж звертайтеся до поліції, зберіть якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахрая, дані про переказ коштів). Якщо це були онлайн-покупки, то ви можете попередити інших, залишивши відгуки та мобільний телефон афериста в Інтернет-просторі або звернувшись до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая.