Чим корисна та шкідлива сіль

3 месяца назад 0

Люди почали використовувати сіль у раціоні понад п'ять тисяч років тому. У стародавні часи її видобували з труднощами, вона була дуже коштовною й навіть слугувала аналогом грошей. В античні часи сіль міняли на харчі, речі, дорогоцінності; за неї могли купити навіть раба. Сьогодні це – найпоширеніша приправа, запаси якої у земних надрах невичерпні. Багато прихильників правильного харчування вважають її шкідливою для здоров'я. Розберімося, чи така думка є слушною!

Чи корисна сіль для людини?

Сіль складається здебільшого з хлору й натрію, які організм самостійно виробляти не може. Ці речовини беруть участь у процесах творення плазми крові, клітин м'язових тканей і суглобів і підтримують кислотно-лужний баланс. Через їхню нестачу люди відчувають слабкість, підвищену втомленість; можуть виникнути проблеми з травленням. Якщо в організм не надходить хлорид натрію, погіршується пам'ять, слабшає імунітет, знижується тиск. Щоб уникнути цього, харчову сіль слід додавати в щоденне меню. Повна відмова від неї для здорової людини є недопустимою.

Шкідливість солі

Надлишок хлориду натрію в організмі такий самий шкідливий як і його нестача. Якщо людина вживає його у великій кількості, може підвищитися тиск, зростає ризик інфаркту й розвитку онкологічних захворювань. Приправа противопоказана людям із нирковою і серцевою недостатністю, гіпертонією, тромбофлебітом. Хлористий натрій здатний витісняти з организму кальцій, фосфор, магній. Постійне вживання надто соленої їжі може призвести до порушення мінералізації суглобів і хребта й розвитку остеопорозу. Максимальна кількість солі в щоденному раціоні має складати 5 грамів. Необхідно враховувати відсоток її вмісту в усіх продуктах і якомога частіше відмовлятися від ковбас, напівфабрикатів, солених снеків і консервованих овочів.

Чи шкідлива йодована сіль?

Йодований хлорид натрію відновлює функції щитовидної залози й не є шкідливим навіть при гіпертериозі, якщо його вживати в дозволеній кількості. Таку приправу можна купити в маркеті «Маудау» з доставкою по всіх регіонах України. Вона є дуже корисною для вагітних жінок, оскільки сприяє розвиткові плода. Хлориду натрію з домішками йоду притаманні високі антибактеріальні властивості, він зміцнює імунітет і рекомендується дітям, які часто простуджуються.

Його можна додавати в салати, в перші й другі страви, але не більше, ніж 4 грами на день дітям, молодшим 11 років. Норма для малюків грудного годування не перевищує 2 грами на день.

Як надати солі унікальний смак?

Якщо хочеться, щоб їжа придбала вишуканий смак, звичайну крупну сіль можна змішати з прянощами й травами. Їх слід обирати, зважаючи на власні уподобання. Це можуть бути молотий коріандр, паприка, чорний перець, майоран, базилік, гвоздика, імбир. Головне, щоб вони були прісними.