Чиновників штрафуватимуть за вимагання печатки на документі

7 лет назад 0

Депутати остаточно вилучили із законодавства норми, що регулюють використання печаток. А за вимагання держорганом наявності печатки на офіційному документі встановлюється адміністративна відповідальність.

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями» (№4194), передає «Закон і Бізнес».

Документом із законодавства виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання), а також можливість визнання документу недійсним у зв’язку з відсутністю відбитку печатки.
Виключається також необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з держорганами та встановлюється адмінвідповідальність за вимагання чиновниками наявності відбитку печатки на документі.

Вимагання посадовою особою органу державної влади або органу місцевого самоврядування проставити відбиток печатки суб’єкта господарювання на документах, які їм подаються, або відмова приймати вказані документи у зв’язку з відсутністю відбитка печатки тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.