Деяким українцям замінять пенсії на соцдопомогу: який розмір виплат

4 недели назад 0

Хто із пенсіонерів може розраховувати на соціальну допомогу?
Пенсії в Україні / Фото: pixabay/useche70Українцям розповіли, хто з пенсіонерів отримуватиме соціальну допомогу замість пенсії.
Як передає  на урядовому порталі.
Багато українців цікавить тема соціальної допомоги, яка в деяких випадках може замінити традиційну пенсію. А саме, хто із пенсіонерів може на неї розраховувати.
Так, в Україні вихід на пенсію можливий у віці 60, 63 чи 65 років. Це залежить від наявного страхового стажу. У 2024 році він варіюється від 15 до 31 року.
При цьому, якщо людина має менше 15 років стажу, у 65 років вона замість пенсії отримуватиме від держави соціальну допомогу.
Зокрема, для визначення розміру соціальної допомоги необхідно врахувати два показники:

  • різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність – 2361 гривня;
  • середньомісячний дохід сім'ї на одну особу за останні півроку.

Однак зверніть увагу, що максимальна сума такої виплати не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 3028 гривень.
Також не варто забувати, що передусім для отримання соціальної пенсії слід звернутися до органів соціального захисту за місцем прописки чи фактичного проживання.
Отже, необхідно підготувати такі документи:

  • заяву;
  • паспорт та документ, що підтверджує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • довідку з Пенсійного фонду України про страховий стаж;
  • декларацію про доходи та майновий стан, яка заповнюється на основі довідок про доходи кожного члена сім'ї за останні шість календарних місяців.

Також варто врахувати, що розмір допомоги переглядається кожні шість місяців з урахуванням змін у майновому стані та середньомісячному доході.