“Державна таємниця”: пройшло два роки, як російські окупанти викрали айтівицю з Херсона Ірину Горобцову

2 месяца назад 0

Пройшло два роки, як російські окупанти викрали айтівицю з Херсона Ірину Горобцову. 

13 травня 2022 року в день народження Ірини, її незаконно затримали у власній квартирі. Після цього вивезли до окупованого Криму.

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Коваленко повідомила що інформація про справу незаконно ув'язненої Ірини Горобцової з Херсона – обмежена, бо вона пов'язана з державною таємницею. 28 березня 2024 року пройшло перше засідання в окупаційному суді, на якому Ірині обрали запобіжний захід і призначили за зверненням окупаційних органів “адвоката”. Дотепер нічого невідомо про її стан.

Мати Ірини у коментарі “Вгору” згадувала, що цього дня вона стояла на балконі, була в жахливому стані та сказала:  “Мамо це за мною приїхали” . До них у квартиру зайшло шестеро озброєних російських військових і ще п'ятеро чекало біля під'їзду.

“Їм не сподобалось у нас. Один із них (ред. військовий РФ) схопив український прапор, який висів на телевізорі й почав кричати: “У вас здесь гнездо”. Я зі сльозами благала не чіпати Ірину, але вони її вивезли в невідомому напрямку”, – розповіла Тетяна Володимирівна.

28 березня 2024 року стало відомо, що відбулося перше окупаційне судове засідання щодо Ірини Горобцової. Про яке матері повідомили смс-повідомленнями захисники. Ірину звинувачують нібито в шпигунстві. До цього часу вона не мала жодного статусу  та навіть не заводили справу з присвоєним номером.

Також матір зазначила, що в Ірини генетична хвороба. У 2021 році вона робила МКТ голови, і в неї виявили  аневризму .

Друзі Ірини Горобцової повідомляли, що у серпні 2022 року, завдяки намаганням однієї із правозахисних ініціатив вдалось отримати два листи від жінки. Написані вони були на бланках Сімферопольського СІЗО. У першому листі Ірина писала, що вона тримається, багато читає, займається фізкультурою, намагається не втрачати оптимізм. Просила про книги та деякі побутові дрібниці. У другому – дякувала за те, що її продовжують шукати, зокрема наголошувала на дипломатичних шляхах визволення з полону. 

Після 24 лютого 2022 року Ірина займалася волонтерською діяльністю в місті. У соціальних мережах вона розміщувала пости на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджувала російське вторгнення та окупацію Херсона, збирала кошти для ЗСУ. 

Станом на березень 2024 року відомо про щонайменше 72 цивільні особи, ​яких викрали з Херсонської та Запорізької областей та вивезли до окупованого Сімферополя. Більшість із них утримується в СІЗО №2.​