Флагшток року в Херсоні

2 года назад 0

До Дня Державного прапора і 30-ї річниці незалежності України у 17 областях мали встановити найвищі флагштоки з найбільшими державними прапорами в регіоні. У Херсоні 70-метрову конструкцію почали монтувати в липні, але так і не встановили.
У 2021 році відбулося кілька подій, які стали знаковими для регіону. Не всі вони були позитивними, але всі гучними. Суспільне дізналося, яке вони мали продовження та чим завершилися. Чи буде найвищий флагшток на Херсонщині та коли — у шостому матеріалі підсумкового марафону.
Ідея встановити найбільші національні прапори у всіх обласних центрах належала Президенту. Гроші на реалізацію цієї ініціативи, сказав Володимир Зеленський, мають бути не з бюджетів, а грантові чи інвестиційні.
У Херсоні його мали б встановити у парку Слави біля обласної наукової бібліотеки ім. О.Гончара і урочисто відкрити до Дня прапора України – 23 серпня. Але за три дні до цього найвищий в Херсонській області флагшток упав.
На своїй сторінці у фейсбук заступник голови облдержадміністрації Едуард Науменко написав, що шпиль упав з висоти, бо обірвалась стропа. Реалізація об’єкту відбувалась з урахуванням усіх будівельних норм та дотриманням технічних вимог. Ця стропа була новою і придбана спеціально для монтажу цього об’єкту.
Флагшток упав на автомобіль, припаркований біля будмайданчика. Лексус належав начальнику обласного управління будівництва, розвитку територій та фінансового забезпечення Віталію Караваєву.
Він же і підрядник. Чоловік ситуацію не коментував ні після падіння, ні зараз. Поліція Херсонської області відкрила провадження за двома статтями Кримінального кодексу України — порушення правил безпеки під час виконання робіт та службову недбалість.
" Наразі слідство за даними провадженнями триває. Водій пошкодженого автомобіля до поліції з будь-якими заявами не звертався ", — сказав тимчасовий виконувач обов’язків речника Нацполіції у Херсонській області Андрій Кований.

Найвищий флагшток на Херсонщині все-таки буде, каже заступник голови облдержадміністрації Микола Якименко. " Флагшток встановлювати будуть обов’язково. Це — наша принципова позиція. Він має бути ", — сказав чиновник.
Коли саме встановлюватимуть шпиль, каже Микола Якименко, залежить від того, як швидко будуть проходити торги. Тендер оголошуватимуть вже після новорічних свят. " Ми плануємо і хочемо зробити у першому кварталі наступного року ", — говорить перший заступник голови ОДА
З листопада на майданчику біля шляхопроводу ХБК – Таврійський лежить новий розібраний флагшток.
Звідки він і хто той благодійник, який його придбав, чи це той самий інвестор, який і перший флагшток фінансував, Микола Якименко не коментує." Компанія, яка займалася будівництвом, намагалася зробити все для людей, щоб все ж таки флагшток стояв ", — говорить Якименко.
Ні висота майбутнього шпилю, ні розмір самого полотна наразі не відомі, як і сума, яка піде на їх виготовлення і встановлення.
Суспільне Херсон