Громадський бюджет: які ідеї херсонців втілять у життя

2 года назад 0

Нагадаємо, бюджет міських ініціатив дозволяє громадянам взяти участь в оновленні міста за бюджетні кошти. Схожі проекти працюють у багатьох українських містах. Саме в Херсоні програма громадського бюджету повноцінно запрацювала в 2019 році. Цього року, як і раніше, переможців обирали за допомогою народного голосування на сайті громадського бюджету kherson. pb.org.ua.
ТРІШКИ СТАТИСТИКИ
Традиційно проекти херсонців ділились на дві основні категорії: «великі» та «малі». Лідерів визначали за рейтингом (за кількістю зібраних голосів), а фінансування майже в 10 мільйонів гривень було розподілено за принципом 70% на 30%. Так, 5-ти «великим» проектам-переможцям дістанеться 6 млн 420 тис. гривень, а 15-ти «малим» – 3 млн 579 тис. гривень, повідомляє прес-служба Херсонської міськради.
Усього ж на голосування херсонці подали 105 проектів громадського бюджету. Більш активними виявились жінки – 76% авторів. Що стосується віку, то найбільше проектів підготували мешканці міста від 36 до 45 років.
Подати ідею для покращення життя Херсона можна було в найрізноманітніших категоріях. Проте, як було й у минулі роки, найпопулярнішими виявились «спорт» і «освіта». Зауважимо, що містяни готували проекти й в таких категоріях: «соціальний захист», «навколишнє середовище», «культура», «комунальне господарство», «дорожнє господарство» та «енергозбереження». Участь у голосуванні взяв 26 291 житель міста.
ХОЧ ТАК ДИТСАДКИ ПРОФІНАНСУЮТЬ…
Про таку програму як громадський бюджет і як вона працює в інших містах України, «Гривна» розповідала не раз. У кожному місті є свої проблеми, відповідно, й проекти, які готують громадяни, – різноманітні. Проте особливістю саме Херсона стало засилля проектів, пов’язаних із благоустроєм дитсадків і шкіл і облаштуванням спортмайданчиків. У той час, коли в інших містах завдяки бюджету участі в життя втілюють креативні ідеї містян, в нашому обласному центрі за гроші цієї програми латають дірки у вічно недофінансованій сфері освіти та будують спортмайданчики. І херсонців, які подають саме такі проекти, можна зрозуміти, адже до недавнього часу в місті майже зовсім не було дійсно якісно облаштованих місць для занять спортом, а про дитячі садочки й школи взагалі писати можна дуже довго.
Та повернемось до цьогорічних переможців. Найбільше голосів херсонців у категорії «великі» набрав проект із гарною назвою «Робимо кроки до великих змін: продовжуємо осучаснювати Херсон» (отримав 4402 голосів). Що ж мали на увазі автори під осучасненням Херсона? Приведення до ладу старі ігрові майданчики на території дитсадку № 12. На втілення цієї ідеї в життя необхідно 1 мільйон 498 тисяч гривень.
А наприклад, третій за кількістю голосів (3191) проект-переможець у категорії «великі» має таку назву – «Сучасний паркан – окраса нашого міста». «Окрасу міста» мають встановити на передньому плані території ясел-садка № 64. Демонтаж старої та встановлення нової огорожі, хвіртки та воріт із електронними замками обійдеться в 880 тисяч гривень.
Серед «малих» – найбільше голосів херсонців (3365) назбирав проект із загадковою назвою «Даруємо радість дітям». Мова про оновлення ігрових майданчиків на території дитсадка № 18. На реалізацію задуманого авторам необхідно 249 900 гривень.
Ще загадковіша назва – в проекту «Термінал безпеки». Якщо почитати опис на сайті громадського бюджету, стає зрозуміло, що йдеться про «Систему контролю доступу», до якої бажає підключитись Херсонська гімназія № 1. Як запевняє автор проекту, вищезгаданий програмно-апаратний комплекс допоможе навчальному закладу боротись із поширенням коронавірусу. Судячи з усього, сам пристрій встановлять десь при вході в гімназію. Серед функцій приладу: розпізнавання осіб; вимірювання температури тіла; перевірка наявності маски; оповіщення про відсутність маски; фіксація часу входу та виходу тощо. Всі отримані дані передаватимуться в режимі онлайн до внутрішньої електронної бази даних закладу освіти. Ціна питання – 128 350 гривень.
Дійсно, більшість проектів-переможців стосуються навчальних закладів або спортмайданчиків, але є ідеї й іншого напрямку. Наприклад, проект «Безпечна пішохідна доріжка». Підготували його мешканці селища Інженерне. Місцеві мріють по-людськи обладнану пішохідну дорогу, щоб їм не довелось йти від зупинки проїзною частиною жвавого Бериславського шосе. «Більш ніж 40 років люди чекають на можливість безпечно та комфортно пересуватись від зупинки на Бериславському шосе в центр селища Інженерне. Люди йдуть бездоріжжям, і під час негоди повинні виходити на проїзну частину, що є дуже небезпечним», – зазначив автор. Щоб мрія, якій вже більш ніж 40 років, здійснилась, потрібно 250 тисяч гривень.
Ще один проект, який вирізнився серед інших, – «Ультразвуковий апарат для покращення діагностики очних хвороб». Його автори запропонували придбати сучасний УЗД-апарат для діагностики хвороб очей. Обладнання, на яке просять 249 958 гривень, встановлять у офтальмологічному відділенні Херсонської міської клінічної лікарні імені Тропіних. Як запевняє автор проекту, дослідження на новенькому УЗД-апараті пацієнтам лікарні проводитимуть безкоштовно. Всі проекти-переможці, згідно з правилами, мають втілити в життя в 2022 році.
Гривня