Гуманітарна комісія Херсонської облради підводить підсумки роботи за рік

2 года назад 0

Вчора, 10 грудня выдбулось засідання постійна комісія Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу, міжнаціональних відносин, науки, культури, фізичної культури і спорту, освіти і свободи слова та інтелектуальної власності. Це засідання видалося тривалим, але дуже продуктивним та конструктивним, — повідомив голова комісії Олександр Співаковський:

— Заслухали звіти про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2021 рік за січень-вересень та про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2021 року. Юрій Одарченко звернув увагу на великі залишки освітньої субвенції, що залишається не використаною на кінець року в громадах.
Це тенденція не тільки цього року. Нам важко було зрозуміти причину: чи це робиться свідомо, чи тому, що у представників громад не вистачає знань. Йдеться про майже 200 мільйонів гривень. Це великі кошти, які при такому використанні громади мають шанс вже не побачити в наступному році.
Із розумінням, що звіти – скоріше статистичні документи, взяли їх до відома та рекомендували винести на сесію. Але з пропозицією посилити просвітницьку роботу з громадами. Дякуємо начальниці управління освіти та науки Херсонської обласної державної адміністрації Тетяні Юшко за конструктив.
— Питання «Про проєкт програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2022 рік». Від комісії доповнили проєкт програми пропозиціями по покращенню ситуації з медичним обслуговуванням, якістю освіти, внесли об’єкти, що потребують проведення ремонтних робіт.
— Під час розгляду змін до обласного бюджету Херсонської області на 2021 рік акцентували увагу, що під час задоволення бюджетних запитів громад, треба звертати увагу на їх спроможність.
Дякуємо директорці Департаменту фінансів Херсонської обласної державної адміністрації Наталії Вітренко за те, що запровадили за власною ініціативою моніторинг фінансового стану територіальних громад. Вона навела цікаві факти: бідні громади витрачають на утримання апарату коштів більше, ніж ті, які почуваються краще у фінансовому плані. Є випадки, коли до 60 і навіть 80% бюджету йде на зарплати апарату. Звичайно, що коштів на розв’язання проблем своїх населених пунктів не вистачить! — Стратегічне питання «Про проєкт обласного бюджету Херсонської області на 2022 рік». В цілому підтримали, але рекомендували управлінню освіти та науки спільно з департаментом фінансів Херсонської обласної державної адміністрації ще раз перевірити розподіл освітньої субвенції, яка на 2022 рік за формулою зменшена по області на 12 мільйонів гривень, базова дотація в 2 рази.
Також пропозиція, яку озвучила Галина Гондарева: фінансові питання, що стосуються профілю нашої комісії треба розглядати не тільки на бюджетній комісії, а й в нашому професійному колі. Наразі комісія рекомендувала повернути 3,8 мільйонів гривень, які «забрали» напередодні з позашкільної освіти.
Для стабільності розвитку людського капіталу маємо забезпечити всебічну зайнятість дітей в позашкільний час. Також комісія проконтролювала, чи передбачені кошти в бюджеті на якісне харчування всіх дітей закладів освіти обласного харчування. Марина Малахова наголосила, що маємо ставити на перше місце не кількість коштів, а якісне меню, прорахувавши вартість якого, треба відповідно передбачати й фінансування. Олександр Книга звернув увагу на нерівномірність фінансування закладів культури.
— На відсутність стратегічного бачення розвитку культури, пріоритетів Олександр Книга звернув увагу й під час розгляду проєкту програми розвитку культури і духовності в Херсонській області. Програму ми рекомендували до розгляду на сесії, але з урахуванням пропозицій, що надасть Олександр Андрійович та терміном доопрацювання до 1 лютого 2022 року. За таким самим алгоритмом ми діяли й під час розгляду проєкту обласної цільової програми розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки. На сесію виносимо, але доопрацьовуємо. — Підтримали передачу ноутбуків, придбаних для громад за рахунок співфінансування з державного та місцевих бюджетів. Комп’ютери ще до нового року надійдуть у школи районів області. Також проголосували за те, щоб школа №56, яка є найбільшою в Херсоні, отримала STEM-лабораторію за кошти державного бюджету.
— Взяли до відома звіт робочої групи з питання оптимізації діяльності комунальних закладів «Херсонський фаховий коледж культури і мистецтв» Херсонської обласної ради та «Херсонський фаховий коледж музичного мистецтва» Херсонської обласної ради. Вирішили на наступному засіданні заслухати керівників коледжів та вивчити всі аргументи. Рекомендували управлінню комунальної власності Херсонської обласної ради розробити «дорожню карту» оптимізації та систему комунікацій з колективом та громадськістю. — Підтримали перейменування та нову редакцію статуту Херсонського ліцею Херсонської обласної ради. Після затвердження на сесії ліцей отримає статус наукового.
Також до відома взяли результати роботи робочої групи, що вивчала стан дотримання законодавства України з використання мов в освітньому процесі комунального закладу «Навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради.
— Одноголосно підтримали пропозицію першого заступника голови Херсонської обласної ради Єгора Устинова щодо внесення змін до Комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту в Херсонській області на 2019-2023 роки в частині підтримки професійних футбольних команд. Гарна справа!
— Затвердили звіт нашої комісії за рік роботи та плани роботи на 2022 рік.