Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня оновила сайт: кілька мов, поради батькам і благодійність онлайн

3 года назад 0

Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня, яка надає медичну допомогу тисячам маленьких пацієнтів щороку, оновила сайт. Відтепер на ньому впорядковано інформацію про заклад, його структуру і послуги, надаються поради батькам і з’явилась можливість благодійних внесків онлайн.
Окрім того, лікарня «заговорила» кількома мовами. Це стало можливим завдяки проєкту «Посилення стійкості громад у Херсонській області», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки уряду Великобританії.
Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня сьогодні є одним із найбільших й найпотужніших медичних закладів у регіоні . Вона може прийняти одночасно 540 пацієнтів. Щороку сюди на госпіталізацію потрапляє до 17 тис. хворих дітей, з них до 60% – жителі сільської місцевості. Також серед пацієнтів – внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, АР Крим.
Власне, оновлений інтерфейс і наявність інформації на сайті лікарні кількома мовами, як от українська, англійська, російська та кримськотатарська, робить його дружнішим і доступнішим для пацієнтів.
«Можливість обслуговування внутрішньо переміщених осіб, кримчан у Херсонській дитячій обласній клінічній лікарні є. Ми приймаємо і надаємо необхідну допомогу. У 2021 році шість діток із Криму отримали лікування амбулаторно, 10 – лікувались на стаціонарі. З Донецької та Луганської областей до лікарні звертались 36 пацієнтів, – розповіла директорка КНП «Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня» Інна Холодняк.
Щодо алгоритму запису й обслуговування, то головна лікарка пояснює, що записатися на приймання до лікаря можна через реєстратуру за номерами телефонів, вказаними на сайті. Для приймання бажано мати підписану декларацію з сімейним лікарем одного з батьків. Утім допомога надається навіть тим, у кого немає електронного направлення від педіатра чи сімейного лікаря. «Якщо направлення є – це добре, в разі його відсутності – ми все одно надамо необхідну допомогу », – зазначає вона.
Також на сайті з’явився інформаційно-освітній блок для батьків, які мають знати, як попередити інфекційні, вірусні та інші захворювання. Тож лікарі дають фахові поради щодо зміцнення імунітету, харчування дітей раннього віку, профілактики короткозорості, лікування отиту тощо.
Нині найбільша кількість пацієнтів Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні – це діти з захворюваннями органів дихання, травмами, гострою хірургічною патологією. Багато дітей першого року життя, які мають захворювання, що пов'язані з перинатальним періодом. Наймолодшим пацієнтам кілька днів від народження.
Зараз лікарня збирає кошти на дефібрилятор і на оновленому сайті додано можливість перерахувати благодійні внески онлайн. Це компактний пристрій, який призначений для надання екстреної допомоги діткам у разі раптового порушення ритму серця та фібриляції шлуночків. Якщо надати допомогу людині у перші чотири хвилини, це збільшує її шанси на життя на 30%.
«Хочемо придбати автоматичний зовнішній дефібрилятор Defi5, за допомогою якого екстрену серцево-легеневу реанімацію може надати не лише медичний працівник, а будь-хто поруч – потрібно тільки суворо дотримуватись інструкцій. Пристрій легкий у використанні, має голосове меню-помічника і вмикає заряд, коли зафіксовано порушення ритму серця» , – пояснює Інна ХОЛОДНЯК .
Наразі діти поступають до лікарні значно частіше, ніж це було донедавна. Адже коронавірус із початком нової хвилі дедалі більше вражає дітей. У середньому на добу додається 50 дітей. Наймолодший пацієнт, якого нині лікують у Херсонській дитячій обласній клінічній лікарні – новонароджена дитина з мамою. Лікарі кажуть, їх стан задовільний. Утім закликають батьків усвідомлено ставитися до власного здоров’я та здоров’я дітей.